RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Годишњица додјеле Нобелове награде Иви Андрићу

Шведска академија додијелила је 26. октобра 1961. године Нобелову награду за књижевност српском писцу Иви Андрићу.

Било је то високо признање писцу који је романима “На Дрини ћуприја”, “Травничка хроника”, “Проклета авлија” и низом других дјела приказао свијету до тада мање познате људе и судбине са балканског подручја.

Нобелов комитет образложио је награду “епском снагом којом је Андрић обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље”.

На раскошној стокхолмској сцени, испред дипломатских представника шведске владе, Андрићу је 10. децембра 1961. године уручена Нобелова награда за књижевност.

Андрић се бесједом “О причи и причању” захвалио за признање.

Истовремено, у бесједи у име Нобеловог комитета наведено је:

“Андрић носи у себи много њежности за људе, али да не узмиче пред страхотама, нити пред насиљем, које у његовим очима потврђује стварност зла. Он је писац који је мајстор једног сасвим личног, оригиналног круга мотива. Андрић отвара једну досад непознату страницу свјетске хронике и обраћа нам се из дубине напаћене народне душе Јужних Словена”.

Награду од милион долара добијену освајањем Нобелове награде Андрић је поклонио за развој библиотекарства у БиХ.

Иво Андрић је први, и за сада једини, добитник Нобелове награде за књижевност на овим просторима.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Сутра 26. годишњица од потписивања мира у Босни и Херцеговини

Radio Brčko

Andrić dobija svoj mural u Travniku

Radio Brčko

EU i Zapadni Balkan – Slovenija čvrsto podržava proces proširenja EU

Radio Brčko