RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Instagram uveo “Take a Break” opciju za tinejdžere, stiže još noviteta

Društvena mreža Instagram je uvela niz novih i eksperimentalnih funkcija čiji je cilj da učine platformu sigurnijim mjestom za tinejdžere.

Prije svega, zvanično je uvedena ranije najavljena opcija “Take a Break”, koja je dostupna u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji. Sada, kada korisnik neko vrijeme pregleda sadržaj na Instagramu, dobit će notifikaciju da napravi pauzu te da postavi podsjetnike za budućnost.

Tinejdžeri će posebno dobijati notifikacije da naprave podsjetnike kako bi bili upoznati s postojanjem ove opcije. Također, bit će im ponuđeni savjeti eksperata o korištenju društvene mreže.

U martu će Instagram uvesti alate za roditelje i staratelje koji će im omogućiti da imaju uvid o vremenu koje njihova djeca provode na Instagramu, kao i da postave vremenska ograničenja.

Tinejdžeri će dobiti opciju da obavijeste svoje roditelje ukoliko prijave nekoga na društvenoj mreži, a to će služiti kao signal za odrasle da bi trebali obaviti razgovor o nečemu što se događa.

Jedna od eksperimentalnih mogućnosti koja će biti korisna za tinejdžere i adolescente koji žele ukloniti svoje aktivnosti na aplikaciji načinjene kada su bili mnogo mlađi.

Bit će im omogućeno masovno brisanje objavljenih fotografija i klipova. kao i uklanjanje svih njihovih lajkova i komentara. Ova mogućnost će biti dostupna za sve u januaru.

Još jedna testna mogućnost će biti proširenje onoga što je uvedeno ranije ove godine, a odnosi se na zabranu odraslima da šalju direktne poruke tinejdžerima koji ih ne prate.

Početkom sljedeće godine će biti ukinuta mogućnost odraslima da taguju ili spominju tinejdžere koji ih ne prate, kao i da uključuju njihov sadržaj u Reels Remixes ili Guides.

Analizira se i mogućnost dodatnog ograničavanja osjetljivog sadržaja koji tinejdžeri vide, a trenutno se radi na tome da korisnici dobiju prijedlog da pređu na drugu temu ukoliko jednu prate duže vremena.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Evidentirane poteškoće u radu “Facebooka” i “Instagrama”

Radio Brčko

Ruske društvene mreže procvjetale nakon ukidanja “Fejsbuka” i “Instagrama”

Radio Brčko

Rusija najavila zabranu Instagrama zbog ‘poziva na nasilje’

Radio Brčko