RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Na današnji dan rođen je John Winston Ono Lennon

John Winston Ono Lennon (Džon Vinston Ono Lenon), (9. oktobar 1940. Liverpool, Velika Britanija – 8. decembar 1980. New York City, SAD) je bio pjevač, muzičar i kompozitor, osnivač jedne od najpopularnijih muzičkih grupa svih vremena, The Beatles.

John Lennon je bio jedino dijete u braku Julije Stanley i mornara Alfreda Lennona. Kad je Johnu bilo pet godina, otac je napustio familiju. Njegova majka, koja je započela novu vezu nakon što ju je muž napustio, poslala ga je svojoj sestri smatrajući da će mu biti bolje da odrasta u pravoj familiji. Tako je John proveo djetinjstvo kod tetke Mimi i njenog muža Georgea Smitha na adresi Mendips, 251 Menlove Avenue u Liverpoolu.

Mimi i George, koji nisu imali svoje djece, su postali roditeljski substantiv za Johna. Mimi je bila draga ali stroga a George ga je učio crtati i kupio mu je prvi muzički instrumentusnu harmoniku. Kada je Lennonu bilo 17 godina, njegova majka Julia je, vraćajući se kući pošto ga je posjetila, smrtno nastradala kada ju je autom pregazio pijani policajac. Majčina smrt je pogodila Lennona. Mnogo godina poslije, kada je postao priznati muzičar, napisao je pjesme Julia, Mother i My mummy's Dead, posvećene svojoj majci. Također je svom sinu dao ime Julian, po njoj.

Gubitak majke je učvrstila prijateljstvo sa Paulom McCartneyom, koji je također izgubio majku kad mu je bilo 14 godina.

Narednih nekoliko godina John se posvetio školovanju i crtanju stripova. Jedno vrijeme je pohađao umjetnički koledž u Liverpoolu ali ga je ubrzo napustio. Tu je sreo Cynthiu Powell, s kojom se kasnije vjenčao.

Poslije napuštanja škole, John se počeo interesovati za muziku. Sviđao mu se američki rock ‘n’ roll, posebno Elvis Presley, Chuck Berry, Buddy Holly i Little Richard. Tetka Mimi mu je kupila prvu gitaru iako je mislila da će ubrzo odustati od sviranja.

John je osnovao prvu grupu zajedno sa prijateljima Paulom McCartneyom i Georgeom Harrisonom. Svirali su rock ‘n’ roll pod imenom “Johnny and The Moondogs“, koji su poslije promijenili u “The Silver Beetles” da bi to ime na kraju bilo skraćeno u “The Beatles“.

Kada je 1962. njegova djevojka Cynthia Powell zatrudnila, vjenčali su se a sinu je dao ime Julian.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.