RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Kako da pomognete djetetu da se izbori s noćnim morama

Noćne more kod djece su uglavnom priče iz realnog života koje se na različite načine manifestuju dok ona sanjaju.

Te priče koje oni direktno ili indirektno upijaju iz spoljašnje sredine su im nerazumljive i u jednom trenutku su im zastrašujuće.

Primjera radi, zbog gledanja određenih filmskih sadražaja koji njima donose nemir i strah, dolazi do pojave noćnih mora.

Roditelji ovdje imaju glavnu funkciju u smirivanju dijete, ali i zaštiti od imaginacije koja se kreira zbog straha.

Kako da pomognete djetetu?

Kada se probudi, zagrlite ga i utješite. Važno je da dijete osjeti vašu blizinu i ljubav – da zna da nije samo u svojim strahovima.

Saslušajte ga kad vam priča o svom snu i pokažite mu da nema nikakvih čudovišta ispod kreveta. Dajte mu njegovu omiljenu igračku i ostanite pored njega dok ne zaspi.

Kako da spriječite noćne more?

Stavite natpis iznad kreveta: “ovde su dopušteni samo lijepi snovi” i dozvolite njemu da ga ukrasi po sopstvenoj želji.

Napunite bočicu sa vodom i to nazovite “sprej za tjeranje ružnih snova” i pustite dijete da isprska sobu pred spavanje. Takođe, neka sprej drži pored sebe, kako bi imao jedan vid sigurnosti.

Izvor: Nezavisne

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.