RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Kako da zaustavite kondenzaciju na prozorima zimi?

Foto: Shutterstock

Kondenzacija na prozorima je čest problem tokom zime, posebno u regionima sa niskim temperaturama i visokom vlažnošću, koje morate da se riješite na vrijeme.

To je zimi prirodan proces koji nastaje kada para u vazduhu dođe u kontakt sa hladnijom površinom, kao što je prozorsko staklo, i pretvori se u tečne kapljice vode. Ali, ako se kondenzacija ne tretira na vrijeme, može da dovede do stvaranja buđi, truljenja drvenih okvira prozora, pa čak i do oštećenja kućnih predmeta kao što su zavjese i tepisi.

Kondenzacija se javlja na prozorima zbog kombinacije faktora, uključujući temperaturne razlike, nivoe vlažnosti u zatvorenom prostoru i ventilaciju, a ovo su, prema “Advanced Dump”, neki od najčešćih uzroka:

Temperaturne razlike: Kada je temperatura u kući toplija nego napolju, prozori postaju hladna površina. Kako topao, vlažan vazduh dolazi u kontakt sa hladnijim prozorom, on oslobađa svoju vlagu u obliku kondenzacije.

Visok nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru: Vlaga u vazduhu primarno doprinosi kondenzaciji. Aktivnosti kao što su kuvanje, tuširanje i pranje veša dodaju vlagu u vazduh, što dovodi do povećanja relativne vlažnosti.

Loša ventilacija: Dobra ventilacija pomaže u cirkulaciji vazduha i, zauzvrat, pomaže u smanjenju količine vlage u vazduhu. Ako unutrašnji vazduh stagnira ili nema dovoljno ventilacije, nivo vlažnosti raste, što dovodi do kondenzacije na prozorima.

Loša izolacija: Ako su prozori loše izolovani, postaju hladniji od drugih površina u kući. Ova temperaturna razlika dovodi do stvaranja kondenzacije na staklu.

Sobne biljke: Biljke oslobađaju vlagu kroz proces koji se zove transpiracija. Dok nekoliko biljaka u zatvorenom prostoru poboljšava kvalitet vazduha, previše biljaka u malom prostoru povećava nivo vlažnosti i doprinosi kondenzaciji na unutrašnjim prozorima. Kako zaustaviti kondenzaciju na prozorima zimi?

Na sreću, postoji nekoliko efikasnih načina da se spriječi kondenzacija na prozorima tokom zime.

Korak 1: Koristite odvlaživač

Odvlaživač pomaže da se smanji nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru i spriječi kondenzacija na prozorima zimi. On pomaže u održavanju ugodnijeg i zdravijeg životnog okruženja uklanjanjem viška vlage iz vazduha. Morate da izaberete pravu veličinu i tip odvlaživača za vaš dom i da ga pravilno koristite da biste postigli željene rezultate. Pored toga, važno je kombinovati odvlaživač sa drugim strategijama za smanjenje kondenzacije, kao što je poboljšanje ventilacije i izolacija prozora.

Korak 2: Poboljšajte ventilaciju

Poboljšanje ventilacije smanjuje nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru i sprečava kondenzaciju na prozorima zimi. Omogućavajući vlažnom vazduhu da izađe i suvom vazduhu da cirkuliše, ventilacija pomaže u održavanju ugodnijeg i zdravijeg životnog okruženja. Dobra strategija je otvaranje prozora ili korišćenje izduvnih ventilatora u oblastima gdje se obično stvara vlaga, kao što su kupatilo ili kuhinja. Obezbjedite da vazduh slobodno cirkuliše kroz vaš dom tako da vlažan vazduh ne ostane zarobljen u određenim oblastima.

Korak 3: Izolacija prozora

Dodavanjem dodatnog sloja zaštite od hladnoće smanjuje se razlika u temperaturi između unutrašnjeg i spoljašnjeg prozora, što smanjuje vjerovatnoću stvaranja kondenzacije. Neke efikasne metode izolacije uključuju korišćenje vremenskih uslova za zaptivanje praznina oko okvira prozora, nanošenje prozorske folije za stvaranje dodatnog izolacionog sloja ili izolacione zavjese na oba prozorska stakla.

Korak 4: Smanjite broj sobnih biljaka

Biljke ispuštaju svu vlagu u vazduh kroz transpiraciju, što povećava nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru i doprinosi kondenzaciji na prozorima. Dok sobne biljke nude mnoge prednosti, morate da uravnotežite njihov broj. Možete da smanjite i njihov uticaj na nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru tako što ćete da izaberete biljake koje zahtjevaju manje vode i da ih držite u dobro provjetrenim prostorijama.

Korak 5: Uklonite zavjese i roletne tokom dana

Otvaranje zavesa i roletni tokom dana minimizira kondenzaciju na prozorima zimi. To je zato što sunčeva svjetlost i prirodna svjetlost pomažu da se zagrije unutrašnjost vašeg doma, smanjujući temperaturnu razliku između unutrašnjeg i spoljašnjeg prozora. Takođe to poboljšava ventilaciju i omogućava vazduhu da slobodno cirkuliše oko prozora.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.