RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Kako nastaje tornado

Tornado (također poznat kao “dušnik” ili “velika turbulencija”) je brzo rotirajući zračni vrtlog promjera često samo 50 do 100 metara, koji se proteže od dna oblaka do tla ili površine vode.

U njemu se može dogoditi razorna brzina vjetra od oko 500 km / h. Podrijetlo tornada još uvijek nije razjašnjeno do posljednjih detalja – međutim, osnovni principi su jasni.

Tornada nastaju kada se vrlo topao, vlažan zrak blizu zemlje i suhi, hladni zrak na velikoj nadmorskoj visini naslažu jedno na drugo. Meteorolozi takvu stratifikaciju nazivaju “nestabilnom” – to dovodi do činjenice da odjednom može doći do ogromnih potresa zračne mase:

(Laganiji) vlažan, topli zrak se diže, (teži) suhi, hladni zrak tone. To isprva stvara olujne grmljavine. Ako su brzine i smjerovi vjetra na tlu različiti od onih po visini (“vertikalne smicanje vjetra”), dati su osnovni zahtjevi za formiranje kako nastaje tornado. Grmljavinska oluja s rotirajućim uzlaznim strujanjem uzrokovana smicanjem vjetra naziva se i “super ćelija”.

Uzlazno strujanje dovodi do sve većeg protoka zraka u unutrašnjost crijeva, gdje uzlazne struje postižu sve veće brzine. Time se rasteže rotirajući stup zraka, što dovodi do dobro poznatog efekta piruete: Kao i kod klizačice koja vuče ruke, sve se veća masa dovodi do osi rotacije, što dodatno povećava brzinu rotacije.

Tornada se mogu okretati u smjeru kazaljke na satu ili u suprotnom smjeru – bez obzira na to jesu li na sjevernoj ili južnoj hemisferi. Sila corriolis, koja je odgovorna za okretanje uspona i padova, ne igra ulogu u malom promjeru tornada. Usput, izraz “windhose” dolazi od engleskog izraza “hose”, što znači “crijevo”. To ima veze s time kako nastaje tornado.

U SAD -u se godišnje uoči oko 1. 200 tornada, od čega oko 600 u državama Texas, Oklahoma, Kansas i Nebraska duž avenije Tornado. No, tornada se javljaju i u Europi i Njemačkoj, također poznati kao tornada. Procjenjuje se da ih se godišnje stvara oko 300. Većina njih je, međutim, slaba i jedva se primjećuju.

Tornada nad vodenim tijelom nazivaju se izljevi. Kako nastaje tornado i javlja se nad kopnom. Topli zrak spiralno se diže pod velikim grmljavinskim oblakom. Okretni pokreti postaju sve brži, kao u pirueti umjetničkog klizača. Na kraju neka vrsta crijeva postane vidljiva na dnu oblaka kroz vodenu paru, koja vodi do zemlje.

Tornada se dijele u različite klase ovisno o brzini vjetra i kako nastaje tornado. Za to se koristi takozvana Fujita ljestvica. No izravna mjerenja su teška, pa se snaga tornada obično procjenjuje na temelju štete koju je nanio. Skala se kreće od F0 do F6. F0 je najslabija klasa. U stvarnosti još nije primijećen tornado F6.

Za razvoj tornada potrebna su tri osnovna sastojka: topao, vlažan zrak blizu tla, znatno hladnije ili sušeće zračne mase koje se guraju iznad ovog toplog zraka i, s povećanjem nadmorske visine, značajne promjene u smjeru vjetra i / ili brzini vjetra.

Izvor: www.arz.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Сјеверна Кореја спремна и за дијалог, али и за конфронтацију са САД-ом

Radio Brčko

Главни медицински савјетник Бајдена: Омикрон ће на крају доћи до скоро свакога

Radio Brčko

Američka FDA odobrila prvi brzi test na koronavirus, rezultati za 45 minuta

Radio Brčko