RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Како се у “мушком свијету” третира жена?

Случај познатог физичара који је говорио са ниподаштавањем о женским колегама у ЦЕРН-у поново је покренуо питање полне равноправности у савременим друштвима.

СТРУМИА: ШТА ЖЕНЕ РАДЕ У ФИЗИЦИ?

ЦЕРН је прекинуо сарадњу са италијанским научником Алесандром Струмиом, који сматра да је “физика само за мушкарце” и оптужује жене да добијају мјеста у тој бранши само због расправе о равноправности полова.

Европска организација за нуклеарна истраживања претходно је организовала семинар у Женеви на који је позван Струмиа, научник са универзитета у Пизи.

Његове изјаве су одјекнуле као бомба, а више жена које се баве науком и које су присуствовале семинару одмах је на друштвеним мрежама подијелило његове сексистичке изјаве.

Струмиа поручује да су мушкарци све више дискриминисани на подручју физике.

Све важнију улогу жена на радним мјестима у области физике он објашњава искључиво све већим бројем расправа о питању пола, а не њиховим квалификацијама.

У својој презентацији италијански научник је дословно рекао: “Физику су измислили и изградили мушкарци – у то подручје се не улази са позивницом”.

ЦЕРН, на чијем челу је такође Италијан Фабиола Ђианоти, саопштио је да су затечени презентацијом Струмие.

БЕЗ СНИМАЊА ЉЕПОТИЦА НА СТАДИОНИМА

Са сексизмом се бори и ФИФА. На утакмицама које организује више неће бити снимака љепотица са трибина.

ФИФА жели да стане на крај телевизијским кућама чији режисери камерама у публици истичу згодне жене и тако искоријени сексизам.

На конференцијама за новинаре у Русији, након неких мечева, истицано је сексистичко и насилничко понашање и наведено више случајева када су навијачи малтретирали Рускиње.

Такође, истакнуто је да је било неколико ситуација у којима су новинарке неприкладно додириване или љубљене за вријеме емитовања уживо.

НЕ МОЖЕ ЖЕНА ПРОТИВ “КОКА КОЛЕ”

И у политици ствари не стоје добро по питању сексизма. Чак и у либералној Француској жене посматрају другачије.

Гостовање Ауроре Берже, посланика у француском парламенту, у једном “ток шоу” гдје се расправљало о аудио-визуелној реформи, јавним службама и злостављању на послу, те образовању, претворило се у низ увреда и коментара о њеној одјећи.

Наиме, на друштвеним мрежама углавном се расправљало који дио тијела је покрила, а који није, с обзиром на то да је била у “деколтираној мајици и краткој сукњи”.

Бержеова је нападнута зато што “полугола прича о злостављању”, те што њена “одјећа није примјерена за посланика”.

Друштвене мреже посебно су нагласиле случај Карле Форкаде, која се пријавила за посао у једној пи-ар агенцији, али је одбијена због пола.

На мејл је стигао одговор у којем је саопштено да траже, мада то у конкурсу није наведено, искључиво мушкарце.

“Зато што та позиција захтијева рад са фирмама као што су `Карглас` и `Кока-кола`, па је потребан мушкарац који ће се моћи носити са послом дан за даном, са састанцима, тестовима, продукцијом…”, писало је у мејлу.

Овакав или сличан одговор добија свакодневно на десетине хиљада жена – жале се удружења за заштиту полне равноправности.

ЗАГРЕБАЧКИ ОРТОПЕД РАСТЈЕРАО ЖЕНСКЕ ПАЦИЈЕНТЕ

У региону бивше Југославије посебно је забиљежен случај познатог загребачког отропеда на чије су се вулгране и насилничке методе опхођења жалиле многе пацијенткиње.

Он је викао на пацијенткиње да му “не глуме стид”, те да “нису тако стидљиве када су са мушкарцима”, а од једне дјевојчице, пред њеном мајком, тражио је да призна да “није невина”.

Овај љекар је често пацијенткиње називао “ретардираним” и користио простачке изразе, наведено је у свједочењима.

ЕКОНОМСКА РАВНОРАВНОСТ ТЕК ЗА 170 ГОДИНА

Свјетски економски форум упозорава да су напори да се умање разлике између мушкараца и жена у платама и радним мјестима успорени до те мјере да жене током сљедећих 170 година неће достићи економску једнакост.

Статистике процјењују да би се економски јаз између полова могао изједначити за 118 година.

Истовремено, нордијске земље предњаче по питању полне равноправности.

Исланд је, углавном, на првом мјесту листе земаља са највећом једнакошћу мушкараца и жена.

Нордијске земље предводе једнакост полова, а стручњаци наводе да је мањи јаз између полова у директном односу са већом економском ефикасношћу.

Жене и дјевојке морају имати исти третман као мушкарци, уколико нека земља жели да расте и напредује, оцјењују економисти.

Извор: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Najljepše selo u Italiji izgleda kao da je preseljeno iz knjige bajki

Radio Brčko

Tradicije na vjenčanjima širom svijeta

Radio Brčko

Конзумирање брзе хране повећава ризик од појаве депресије

Radio Brčko