RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

Klizište u Donjem Breziku ozbiljno ugrožava više kuća

Ekipa Odjeljenja za javnu sigurnost/Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje je  28. februara 2015.godine u periodu od 10:00 do 14:00 izvršila obilazak terena prema sljedećem rasporedu:

– D.Brezik, ul Blizna br. 6 i 8., izvršen je obilazak lokacije klizišta koje je prijavljeno 27.02.2015.godine putem operativnog centra 121. Konstatovano je da je došlo do pomjeranja tla i direktnog ugožavanja stambenih objekata u neposrednoj blizini lokacije, kao i da stanje na licu mjesta ima tendenciju pogoršanja. Direktno i indirektno ugroženo 10 objekata.

– D. Brezik ul. Brezik bb – Davidović Pelka – klizište registrovano prije dvadesetak dana, konstatovano je da je klizanje tla nastavljeno i da direktno ugrožava stambeni objekat.

– D. Brezik- Ul. Brezik br.140 i br.122 – vl. Arsenić Jovo i Radić Nenad – klizište registrovano prije trideset dana, konstatovano je da se pomjeranje tla proširilo i zahvatilo veću površinu čime direktno ugrožava dva stambena i nekoliko pomoćnih objekata na predmetnim parcelama.

Sve tri lokacije nalaze se u neposrednoj blizini potoka Blizine koji zbog neregulisanog vodotoka direktno ugrožava parcele i stambene i pomoćne objekte na njima.

Obilaskom terena u donjem toku rijeke Tinje sa pritokama konstatovano je da su putevi Laništa – D.Vukšić i put prema zaseoku Drenova prohodni za razliku od dva predhodna dana, uvidom na lokaciji Krepšić – obnovljeni Tinjski odbrambeni nasip (kod pravoslavne crkve) ustanovljeno je da se oštećenje nasipa širi usljed povišenog vodostaja rijeke Tinje, dok je stanje u Goricama i u neposrednoj blizini mosta na rijeci Tinji uredu.

Pripadnici Odjeljenja za javnu sigurnost/Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje su u stanju pripravnosti, vršiće periodične obilaske pomenutih lokacija s ciljem praćenja stanja i preduzimanja mjera zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara u zavisnosti od situacije.

Stanovništvu na lokaciji ul. Blizna u D.Breziku je savjetovano da preduzmu pripremne radnje za eventualnu evakuaciju odnosno izmještanje namještaja i drugih vrijednih stvari iz ugroženih stambenih objekata.

Izvor:Vlada Brčko distrikta BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.