Magazin

Koje je “rodno mjesto” američkog dolara

Kad bi vam neko rekao da je jedna od najjačih svjetskih valuta, američki dolar, rođena u malom mjestu u jednoj evropskoj zemlji koja je nekad bila pod sovjetskom čizmom, možda biste pomislili da priča gluposti.

Ipak, istina je – kolijevka američkog dolara nalazi se upravo ovdje, na sjeveru Češke i blizu granice s Njemačkom, u malom gradiću Jáchymov (Jahimov).

Čak i kad biste ušli u ovaj gradić, ne biste imali po čemu naslutiti koliko je kroz povistoriju bio značajan za svjetsku ekonomiju. Izgleda kao sasvim običan, pitom gradić gotske arhitekture ušuškane u zelenilo okolnih brda u šuma.

Evropom su prije vladali vladari koji su se međusobno otimali za teritoriju i vlast. A to su nastojali ostvariti kovanjem svojih valuta.

Jáchymov je tada bio rudarski gradić u kojem je grof Schlick iskovao svoje srebrne novčiće (tzv. talire) daleke 1520. godine – i to u količini većoj nego što je kovan ijedan drugi novac.

Zahvaljujući ovome, gradić Jahimov je postao jedno od najvećih rudarskih središta Evrope u kojem je radilo čak 8.000 rudara. Procjenjuje se i kako je do sredine 16. vijeka iskovano oko 12 miliona talira, više od ijedne druge valute u Evropi.

Ovdašnja nalazišta srebra uskoro su presušila, kako je talir postao slavan, postao je i mjera za modeliranje novca brojnim drugim zemljama širom Evrope i svijeta. A to je uključivalo i imena koja su porijeklo povukla od talira: dalur, tallero, taliro… kao na primjer nekadašnji slovenski tolar.

Čak su i rumunjski leu te bugarski lev povukle imena od lava koji se nalazio na originalnim talerima.

Nijemci su “zakucali“ nazvavši svoje novčiće leeuwendaler (“lavlji dolar“) ili skraćeno: daler. Kada su holanđani stigli u današnji SAD u 17. veku, sa sobom su donijeli naziv za daler koji će ovdje postati jedna od najpoznatijih valuta svijeta: današnji dolar.

U Jáchymovu se danas nalazi tzv. Royal Mint House, muzej na čijem su mjestu prije 500 godina “rođeni“ prabake i pradedovi današnjeg dolara.

Ironično, u Jahimovu možete platiti češkim krunama, evrima i ponekad ruskim rubljima, ali vidi čuda ne primaju dolare!

Izvor: Nezavisne

Foto: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button