RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Leteći taksiji u Izraelu počeli s probnim letovima za putnike

Vlasti Izraela pokrenule su prve probne letove takozvane taksi-dronova u sklopu svoje Inicijative za dronove (INDI), s ciljem da u budućnosti omoguće prijevoz putnika i tereta ovim letjelicama.

Ovaj dvogodišnji pilot-projekt ima za cilj stvaranje nacionalne mreže dronova koji će se koristiti za prijevoz putnika, piše izraelski 24 News.

Smanjenje gužve

Glavni cilj projekta je omogućiti brz i efikasan prijevoz putnika i tereta te smanjiti gužve na cestama diljem Izraela. Također, projekat ima za cilj unaprijediti komercijalnu i javnu uslugu prijevoza.

https://twitter.com/ehang/status/1665705212475215872?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1665705212475215872%7Ctwgr%5E8f3c833c485e267c1c4a3dd452b11abfd50979ef%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.avaz.ba%2Fvijesti%2Fglobus%2F835435%2Fleteci-taksiji-u-izraelu-poceli-s-probnim-letovima-za-putnike

Ministrica saobraćaja Miri Regev istaknula je da je ovo prva inicijativa te vrste u svijetu koja ima širok i multidisciplinaran pristup ispitivanju novih tehnologija, uključujući transport tereta i kasnije ljudi.

Uložena sredstva

Projekat također istražuje sve aspekte, uključujući zakonsku regulativu koja će biti potrebna za komercijalni rad dronova. Druga faza izraelskog projekta letećih taksija započela je u siječnju i uključivala je ulaganje od oko 60 miliona dolara u razvoj dron infrastrukture.

– Nacionalni projekt razvoja dronova planira testirati i aktivirati desetke dronova čiji će rad biti analiziran jednom tjedno. Izrael je jedan od svjetskih lidera u ovoj oblasti, a eksperiment proveden u ponedjeljak predstavlja važan prekretnicu u ovoj inicijativi – navodi izraelski 24 News.

Uspostavit će se nadzor

Kako bi dronovi mogli sigurno letjeti zračnim prostorom, INDI planira uspostaviti nadzor zračnog prostora za dronove, koji će funkcionirati na sličan način kao postojeća kontrola letova.

– Sistem će omogućiti paralelno letenje različitih vrsta dronova u različite svrhe. Na tom području surađujemo s drugim subjektima, uključujući izraelske zračne snage – izjavili su iz organizacije INDI.

(avaz.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!