RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Ljuta čili paprika prouzrokovala jaku glavobolju

Čovjek koji je tokom takmičenja u američkoj državi Njujork pojeo najljuću čili papriku na svijetu završio je u Hitnoj pomoći i sa udarima jake glavobolje, saopštili su ljekari.

Muškarac star 34 godine pojeo je jednu papriku “karolina riper”, a užasne glavobolje su ga mučile narednih nekoliko dana.

Ovaj slučaj opisan je u žurnalu “BMJ izvještaji” i napomenuto je da je ovo prvi dokumentovani primjer naknadnih posljedica konzumiranja najljućih čili papričica.

Ljekar koji je pratio slučaj ovog muškarca upozorio je da svako ko konzumira čili paprike i osjeti glavobolju odmah treba da potraži medicinsku pomoć, prenio je Bi-Bi-Si.

Jaka glavobolja nastaje usljed iznenadnog stezanja krvnih sudova koji dovode krv u mozak, što je poznato pod imenom reverzibilni cerebralni vazokonstrikcioni sindrom /RSCV/.

Odmah poslije konzumiranja papričice na takmičenju, muškarac je osjetio mučninu, a u narednim danima imao je bolove u vratu i glavobolje, čiji bi udari trajali po nekoliko sekundi.

On je otišao u Hitnu pomoć gdje je testiran na različita neurološka stanja, ali su rezultati bili negativni.

Snimak skenerom ukazao je na stezanje arterija u mozgu, pa su ljekari postavili dijagnozu RCVS.

Izvor: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.