RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Loša kvaliteta sna može učiniti da se osjećate starije nego što jeste

Zbog loše kvalitete sna može vam se činiti da ste stariji nego što jeste, pokazalo je novo istraživanje.

Glavna autorica istraživanja je Serena Sabatini sa Univerziteta Exeter. U istraživanju je učestvovalo 4,482 ljudi koji imaju 50 godina. Odgovarali su na upitnik o njihovom percipiranju sna. Također su odgovarali na pitanja o negativnim promjenama u sposobnosti pamćenja, gubitku energije, manjku motivacije itd.

Stručnjaci su otkrili da se oni koji su naveli kako imaju loš kvalitet sna također osjećaju mnogo starije nego što jesu. Loš san ne utječe samo na to kako se osjećamo već, naravno, može ostaviti stvarne posljedice na naše zdravlje.

“Faze sna su od suštinskog značaja zato što nam pomažu da se oporavimo od bolesti, odmorili tijelo i regulisali emocije”, kazala je Sabatini.

Doktor Cristiano Guarana upozorio je da može doći i do poteškoća prilikom procesa razmišljanja jer se smanjuje povezanost između amigdale i prefrontalnog korteksa mozga.

“Oni su zaduženi za kontrolu impulsa i obradu relevantnih informacija. Naprimjer, osobe koje imaju problema sa spavanjem ne mogu održati pažnju, donose nepromišljene odluke i loše kontrolišu negativne emocije”, objasnio je.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Evo zašto biste uvijek trebali spavati u čarapama

Radio Brčko

Зашто жене старе брже од мушкараца

Radio Brčko

Пет практичних савјета за бољи сан

Radio Brčko