Magazin

Mačke u kućnom pritvoru zbog ugrožene vrste ptica

Vlasti njemačkog gradića Valdorfa naredile su vlasnicima mačaka u nekim dijelovima grada da svoje ljubimce drže zatvorene u kući do kraja avgusta, dok ne prođe period gniježđenja jedne veoma ugrožene ptičje vrste.

Gradske vlasti su uredbu usvojile kako bi zaštitile ćubastu ševu koja svoja gnijezda pravi na tlu, zbog čega su njeni mladunci lak plijen za predatore. Populacija tih ptica se posljednjih decenija u zapadnoj Evropi drastično smanjila.

U odluci vlasti navedeno je da opstanak te vrste, između ostalog, zavisi od svakog pojedinog ptića, te da se mjera odnosi na vlasnike mačaka u južnim dijelovima grada i da će biti sprovođena i u naredne tri godine.

Odluka je izazvala buru negodovanja ljubitelja mačaka, pa i lokalnih aktivista za zaštitu životinja.

Regionalni dnevnik “Rajn-Nekar-cajtung” objavio je da šef lokalne organizacije za zaštitu životinja namjerava da preduzme pravne korake kako bi osporio odluku grada.

“Ostanite mirni. Uvjeravam vas da ćemo učiniti sve što možemo da zaustavimo tu nesrazmjernu mjeru”, rekao je on.

Izvor: BHRT

Foto: Pixabay

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button