RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Malo poznate stvari o epskim građevinama svijeta

Koliko ste se puta zapitali kako su građena svjetska čuda ili slične nevjerovatne građevine? Otkrijte ingenioznost gradnje 10 epskih svjetskih građevina i malo poznate činjenice koje se skrivaju u njihovim dubinama.

1. Tadž Mahal

Legenda kaže da je vladar Mughala, Šah Jahan naredio da se graditeljima Tadž Mahala odsijeku šake, kako više nikad ne bi mogli da naprave nešto tako lijepo. Ipak ne postoji pisani zapis koji bi potvrdio tu legendu.

Ingenioznost izgradnje tog spomenika je između ostalog u tome, što su njegove arhitekte nagnule minarete da stoje lagano prema spoljašnjosti, tako da u slučaju zemljotresa ne padnu na središnji dio građevine.

2. Burž Khalifa

Puno se pisalo i govorilo o ovom zdanju koje se uzdiže nebu pod oblake sa svojih 828 metara visine koje pritom nosi titulu najviše zgrade na svijetu.

Kako bi izdržao jake nalete vjetra, Burž Khalifa dizajniran je s unutrašnjim jezgrom na koje se naslanjaju tri njegova krila pod uglom od 120 stepeni jedan prema drugom. Prilikom naleta vjetra na dva krila, treće pruža potporu i odupire se nastalim silama.

3. Moai, Uskršnja ostrva (Rapa Nui)

Ove ogromne kipove (prema jednoj od teorija) krivi su za nestanak starih stanovnika Uskršnjih ostrva. Kako su postavljeni na mjestima gdje stoje pokazale su tek satelitski snimci Uskršnjeg ostrva, napravljeni 2005. godine, koji su pokazali tragove u zemlji kako vode od kamenoloma u kom su ti kipovi od 10 metara isklesani.

Nakon što bi užem osigurali glave kipova, manji timovi bi ih “odšetali” do njihovog mjesta na padini.

4. Stounhedž

Vanzemaljci, druidi i svi između njih bili su predmet teorija o tome ko je izgradio tu mega-građevinu. Nedavni dokazi sugerišu kako je izgrađen kako bi se slavio zimski solsticij, a ne ljetnji, kao što je prethodno bilo predloženo.

Oko 2600. godine pre Hrista kamenje je (vjerovatno) rijekom prevezeno iz kamenoloma u Velsu, a svaki kamen je spušten u za njega predviđenu rupu.

5. Ajfelov toranj

Izgrađen za Svjetski sajam 1889. godine u Parizu, sam Ajfel se prvi popeo na njegov vrh putem 1710 stepenica. Sa svojih 324 metara visine, Ajfelov toranj bio je korisna radio antena pomoću koje su Nijemci slali kodirane poruke svojim snagama u Drugom svjetskom ratu.

Svakih sedam godina na toranj se potroši 50 tona boje kako bi mu se obnovio izgled.

6. Kineski zid

Isprva napravljen od blata i kamenja, car Jiajing je u 16. vijeku od njega napravio poštovanja vrijednog kamenog zmaja. Milioni radnika izvučeni su iz vojske ili prisiljeni na radove kako bi se izgradio Kineski zid.

Radili su 24/7, a jedan zapis kaže kako je dio zida od 3 kilometra, 3.000 radnika uspjelo da napravi za samo 600 dana.

Uprkos tvrdnji da je to jedina građevina koja se može vidjeti golim okom iz svemira, to ipak nije tako, jer vam je za to potrebna jača kamera, poput one na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

7. Angkor Vat, Kambodža

Carstvo hramova za grad od milion stanovnika trebalo je graditi 35 godina uz 300.000 radnika i pomoć oko 6.000 slonova. za Angkor Vat se vjeruje da je najveći religijski kompleks na svijetu.

Okop oko Angkor Vata je toliko velik da se može vidjeti iz svemira.

U zidove hrama uklesano je 3.000 zavodećih nimfi, a svaka je napravljena da izgleda različito i sa jednom od čak 37 različitih frizura.

8. Maču Pikču, Peru

Visoko u Andima, stari grad Maču Pikču napravljen je, nastanjen i napušten za svega 100 godina, da bi nakon toga ostao vijekovima izgubljen za civilizaciju.

Tokom njegove izgradnje, Inke nisu koristile točkove kako bi prevozili kamene blokove. Vjeruje se kako su ih uz stijene i padine vukli ručno, jer su na dijelovima kamenja pronađene su izbočine, za koje se vjeruje da su možda bili rukohvati.

Ingeniozna arhitektonska rješenja korištena su kako bi građevine bile otporne na zemljotrese, od kamenih blokova “L” oblika, preko vrata i prozora nagnutih prema unutra, do činjenice da nije korišćena nikakva vezivna građa za kamene blokove, već su oni savršeno sjedali jedan na drugog pa se dobilo na fleksibilnosti bez ugrožavanja statike ili čvrstoće.

9. Khazneh, Petra, Jordan

Khazneh je star preko 2.000 godina i bio je dragulj prastarog grada Petre. Kultni status stekao je u filmovima poput Indijane Džounsa.

Zbog nedovršene grobnice pored, vjeruje se kako je Khazneh isklesan odozgo prema dole. Rupe koje se nalaze na stijenama pogrešan su trag, jer se vjeruje kako su ih isklesali vandali kasnije, kako bi mogli da se penju do kipova i pljačkaju ih.

10. Egipatske piramide u Gizi

Do izgradnje Ajfelovog tornja 1889. godine, Velika piramida u Gizi bila je najviša građevina na svetu. Napravljena je kako bi držala tek tri grobnice, ali za njenu izgradnju bilo je potrebno 30.000 radnika.

Analizom smještaja radnika, tehnologije pečenja hljeba, ostataka životinja i prastarih grafita, vjeruje se kako radnici uopće nisu bili robovi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.