RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Mitovi o mršavljenju

Koji su razlozi zbog kojih ne gubite kilograme?

Ne možemo da govorimo o mršavljenju, a da ne naiđemo na barem jedan mit. I često povjerujemo da postoje prečice do vitke linije.

Nažalost, istina je drugačija i jednostavna – potrebno je da trošimo više kalorija nego što ih unesemo.

I na tom putu, bitno je da izbjegnemo ove mitove:

Mršavi se jednakom brzinom

Često se misli da je, kada počnete da mršavite, to proces koji je ravnomjeran. Gubljenje kilorama u početku može ići brzo, pa onda usporiti vremenom. Ili obrnuto, može ići sporije u početku.

Takođe, možete zapaziti da i pored svih dijeta, kilogrami ne spadaju. To može značiti da imate neki zdravstveni problem, da ste došli do vaše idealne težine ili da je u pitanju privremeni zastoj.

Morate mnogo smanjiti broj kalorija koje unosite

Nije zdravo da sebi uskraćujete kalorije i da jedete 1200 ili manje kalorija na dan, kako biste što prije vidjeli razliku. To je često daleko ispod vaših potreba i na taj način izgladnjujete organizam.

A da biste smršali, nije uopšte potrebno da budete u velikom kalorijskom deficitu – ponekad je dovoljno da samo unosite 200 kalorija manje nego inače. To je zdravo mršavljenje gdje se organizam ne izgladnjuje.

Masti vas goje

Devedesetih je naglo porastao strah od masti, jer postoji ubjeđenje da su sve masti loše i da goje. Istina je da su one neophodne za funkcionisanje organizma.

Namirnice kao što je avokado, pomažu i u kontrolisanju nivoa holesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Tako da ne treba da izbjegavate masti u svojoj , samo treba da pazite koje masti unosite i u kojoj količini.

Sve kalorije su iste

Kada gledate kesicu čipsa i kesicu muslija i na oba piše da imaju 300 kalorija. Međutim, efekat nije isti, iako kesica čipsa i musli imaju isti broj kalorija, jedno je daleko hranljivije od drugog.

To ne znači da je kesica čipsa zabranjena, dajte sebi oduška kada vam se nešto “prijede”, ali nemojte pretjerivati, jer time što ćete pojesti porodično pakovanje čipsa sami ne pokazujete ljubav prema sebi, već se prejedate.

Suplementi pomažu da brzo skinete kilograme

Suplementi su za suplementaciju, kao što i sama riječ kaže. Oni su dodatak ishrani. Nisu lijek, nisu zamjena za raznovrsnu ishranu. Suplementi nisu prečica do mršavljenja.

Jedino što mogu da učine jeste da nadomjeste manjak vitamina koji imate u organizmu i povoljno utiču na sveukupno zdravlje.

Izvor: Nezavisne

Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.