RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Mostarski strip vikend u subotu otvara talijanski veleposlanik, rekordan broj gostujućih autora

Udruga ljubitelja stripa iz Mostara MOSTRIP već osmi put organizira manifestaciju Mostarski strip vikend.

Strip vikend će se održati u subotu i nedjelju, 30. rujna i 1. listopada, u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Svečano otvorenje najavljeno je za 30. rujna u 12 sati, a Strip vikend će svečano otvoriti veleposlanik Italije Marco Di Ruzza.

Kao i ranijih godina, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora.

Kako su priopćili organizatori, ove godine sudjeluje rekordan broj gostiju, ukupno 27 gostiju iz različitih dijelova svijeta.

Tijekom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, druženje s maskotom festivala Mostarkom, nagrađivanje najsretnijih posjetitelja, berza stripova i LP ploča i još mnogo drugih zanimljivosti, među kojima i radionica za djecu koju će voditi Midhat Kapetanović Mido.

“I ove godine imamo počasne goste festivala. Naš stalni gost i prijatelj festivala veleposlanik Italije u BiH Marco Di Ruzza, zatim tu su po prvi put Anne-Marije van de Staaij, zamjenica veleposlanika Kraljevine Nizozemske i šef misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggler” – kažu organizatori.

Klub Mostrip osnovan je koncem 2015. godine od strane strip entuzijasta iz Mostara. Cilj Kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

“Nakon sedam godina uspješno organiziranih festivala i raznih projekata za mlade kao što su radionice i škole crtanja, prema reakciji javnosti definitivno možemo reći da smo uspjeli animirati mlade za kulturu stripa. To smatramo posebnim uspjehom u vremenima u kojima su mladi možda i previše fokusirani digitalnim oblicima zabave. Nošeni pozitivnim kritikama i ostvarenim rezultatima planiramo i dalje nastaviti sa našim djelovanjem” – ističu iz kluba Mostrip.

Ove godine će Grad na Neretvi posjetiti 27 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vicanović Maza, Walter Venturi, Lana Šator, Stefano Bidetti, Kenan Halilović, Alessandro Piccinelli, Midhat Kapetanović, Lejla Mustafić, Zdravko Cvjetković, Sarah Burrini, Marko Dješka, Besir Maglić, Giorgio Pontrelli, Matija Pisačić, Eric Heuvel, Jovan Ukropina, Senad Mavrić, Mauro Laurenti, Tihomir Tikulin Tico, Filip Andronik, Tiziana Vacca, Milan Drča Munch, Aart Cornelissen, Stefano Andreucci,Yuri Landman, Štef Bartolić i Brian Aggeler.

” Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine, kao što je to bio slučaj svih prethodnih godina, svi naši specijalni gosti uraditi plakate s motivom grada Mostara čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu” – kaže se u priopćenju kluba Mostrip.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.