RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

NAFF se bliži kraju

Pretposljednjeg dana Neum Animated Film Festivala (NAFF) prikazani su filmovi iz natjecateljskog i studentskog programa.

Osman Arslanagić, jedan od članova stručnog žirija, kaže da nije očekivao ovako visoku kvalitetu filmova i da je iznenađen profesionalnošću autora i produkcija.

– Nakon svega što sam vidio, teško mi je ocijeniti, težak posao je preda mnom. Ima toliko dobrih filmova, da ne znam kako bih izdvojio jedan od drugog. Nisam vidio loš film na NAFF-u i to je za mene fascinantno. U svakom filmu sam našao nešto dobro, poučno, važno, nešto što nas se tiče – kazao je Arslanagić, inače redovni profesor na predmetu Scenografija, kostim i maske na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, te na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Objašnjava i da su crtani filmovi odavno postali sredstvo kojima se mogu reći mnoge stvari, a koje nisu dostupne realizmu ili kameri u stvarnom svijetu.

– Film kao ideja je najvažniji, a crtani film dozvoljava sebi da uđe u apstrakciju i nešto nadrealno. Zato gledam koliko je autor uspio u svojoj ideji, bez obzira na ostale kriterije. Vidim i da prevladava ideja nekog negativnog odnosa prema budućem svijetu poput životinjske farme, nekih Kafkinih romana itd., ali to je ono što nam nosi ovaj svijet i okruženje – rekao je nekadašnji ravnatelj Otvorene scene Obala i Sarajevskog ratnog teatra.

Pored mnogobrojnih scenografija za TV emisije i igrane filmove Osman Arslanagić iza sebe ima i rad na oko 150 kazališnih predstava, opera i baleta. Dobitnik je desetak regionalnih i međunarodnih nagrada za scenografiju.

Kao ovogodišnji član žirija naglašava i da u svijetu igranog filma dominira američka estetika filmova, ali da je na NAFF-u vidio sjajna filmska ostvarenja iz Irana, Rumunjske, Izraela, Ukrajine, Rusije…

Pored Arslanagića, težak zadatak ima i Mario Knezović. Frontmen grupe Zoster, glumac i muzičar, morat će dati svoj stručni sud na sve ono što je vidio u takmičarskom i studentskom programu.

– Filmovi imaju dobre priče. Primijetio sam da je muzika u mnogo filmova genijalna. Srbijanski film npr. ima odličnu glazbu, meksički također. Jedan film me rasplakao. U momentima kada prevlada tematika, jednostavno zaboravite sve elemente filma koje ocjenjujete – rekao je Knezović.

Ovogodišnji NAFF završava večeras svečanim proglašenjem pobjednika. Bit će dodijeljeno osam nagrada i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada Dušan Vukotić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!