RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Najveći ledeni brijeg na svijetu pokrenuo se nakon više od 30 godina

Najveći ledeni brijeg na svijetu pod nazivom “A23a” ponovo se pokrenuo nakon što je više od 30 godina bio povezan sa okeanskim dnom.

Ledeni brijeg se odvojio od obale Antarktika 1986. godine, ali je vrlo brzo zastao u Vedelovom moru i postao ledeno ostrvo. Brijeg je širok gotovo 4.000 kilometara kvadratnih, prenosi BBC.

Kretanje ledenog brijega prvi put je primijećeno tokom 2020. godine.

“Upitao sam nekoliko kolega o tome da li se dogodila neka promjena u temperaturi vode što je moglo dovesti do pokretanja brijega koji je stajao od 1986. godine. U međuvremenu se smanjio dovoljno da se otkači od ostatka leda”, rekao je Endrju Fleming, stručnjak iz britanske Agencije za istraživanje Antarktika.

Brijeg se kreće većom brzinom u proteklih nekoliko mjeseci zbog udara vjetra i morskih struja, a trenutno prolazi krajnjim sjeverom Antarktičkog poluostrva.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.