RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Nije bikini najvažniji: Evo zašto morate da vežbate

Iako sa raznih strana pokušavaju da vas ubede da su dolazak leta i ulazak u bikini glavni razlog zašto treba da vežbate, potrebno je da bude svesni da postoje mnogo važniji i bitniji razlozi od bikinija. Da biste držali kilograme pod kontrolom i bili u dobroj formi, ovo morate da znate. Ako redovno vežbate….

1) BOLJE ĆETE DA SPAVATE

Od onih koji se redovno bave vežbanjem, samo 17 procenata ima probleme sa spavanjem, dok gotovo polovina onih koji ne vežbaju ima loš san.

2) BIĆETE PRODUKTIVNIJI

Varate se ako mislite da ćete, ako samo malo skratite radno vreme da biste ga posvetili vežbanju, uraditi manje posla. Upravo je suprotno. Oni koji oduzmu dva i po sata nedeljno od radnog vremena i aktivno vežbaju, na godišnjem nivou povećavaju svoju produktivnost.

3) MOZAK BOLJE RADI

Trenutne koristi od vežbanja su pojačana cirkulacija, što direktno utiče na bolji rad mozga, čovek se oseća budnije i odmornije. Na duže staze gledano, na ovaj način delujete preventivno na nastanak demencije i drugih kognitivnih poteškoća koje obično dolaze s godinama.

4) SMANJUJETE RIZIK OD DIJABETESA

Žene koje se nedeljno znoje 150 minuta i 60 minuta nedeljno rade vežbe za jačanje mišića imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa dva. Čak se i hodanje računa. Oni koji pređu 3.500 koraka dnevno takođe se čuvaju od nastanka ovog obolenja.

5) ŽIVEĆETE DUŽE

Redovno vežbanje je u uskoj vezi sa brojem proslavljenih rođendana. Samo 15 minuta vežbanja dnevno može da napravi veliku razliku – može da vam doda još tri godine života!

6) SMANJUJE BROJ OTKUCAJA SRCA U MIROVANJU

Što više vežbate, to postajete jači. Brži rad srca u stanju mirovanja može da izazove razna ozbiljna oboljenja.

7) SEKS ĆE BITI BOLJI

Ovde opet ulogu igra brža cirkulacija. Mušakrci između 18. i 40. godine koji su se bavili redovno fiskulturom, bili su zaštićeni od erektilne disfunkcije.

8) BEZ SINDROMA NEMIRNIH NOGU

I vama se verovatno dešavalo da danima, pa i mesecima, ne možete da sedite mirno, nego stalno pokrećete noge i ne znate kud ćete s njima, što unosi neku čudnu vrstu nervoze. Reč je o „sindromu nemirnih nogu“, koji može da bude izražen naročito pred spavanje, kad legnete.

 

9) DOBRO JE ZA VID

 

Još jedna korist od redovnog fizičkog vežbanja jeste manja pojava glaukoma. Oni koji su umereno vežbali tokom 15 godina imaju čak za četvrtinu manje šanse da dobiju glaukom.

10) MIGRENA SE PROREĐUJE

Vežbe deluju kao terapija za opuštanje, što proređuje napade migrene.

11) JAČAJU KOSTI

Kosti su sačinjene od živog tkiva, poput mišića, koje se može vremenom ojačati. Za jačanje kostiju preporučuju se aktivnosti sa nošenjem tereta. Plivanje ili vožnja bicikla nisu od tolike pomoći, kad je reč o kostima, kao što su hodanje, džoging i vežbe jačanja snage.

12) MANJE INFEKCIJA

Zahvaljujući tome što redovno vežbate, možda ćete biti jedini u kancelariji koga neće uhvatiti grip svake sezone. Zato što fizička aktivnost jača odbrambene mehanizme.

13) SMANJUJE RIZIK OD TUMORA

Značajno se smanjuje rizik od oboljevanja od raka creva, a neke studije pokazuju da vežbanje u tinejdžersko doba i ranoj mladosti, može pozitivno da deluje kao preventiva od tumora dojke.

14) BIĆETE MANJE DEPRESIVNI

Vežbanje nije kompletno izlečenje, ali može da pomogne da se olakšaju neki simptomi mentalnih obolenja. Kod onih koji imaju dijagnostikovanu depresiju, hemikalije koje se luče posle fizičke aktivnosti donose lepše raspoloženje. A kod onih sa blagom do umerenom depresijom, vežbanje može čak da zameni lekove.

Izvor:zena.blic.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.