Magazin

Novčanice su pravo leglo bakterija, evo kako se zaštiti

Iako su golom oku nevidljive, bakterije su prepune novčanica koje držimo u našim novčanicima i džepovima.

Naučnici sa Univerziteta u New Yorku podvrgnuli su DNK analizi novčanice od jednog dolara te otkrili na njemu oko 3000 sojeva bakterija.

Među najčešćim sojevima bakterija na novčanicama su one koje uzrokuju akne te bakterije koje izazivaju crijevne probleme, upalu pluća pa čak i otkazivanje bubrega. Na brojnim novčanicama nađena je i ozloglašena, a u nerijetkim slučajevima i smrtonosna bakterija MRSA.

Philip M. Tierno, profesor mikrobiologije i patologije na Medicinskom fakultetu Grossman kaže da se doslovno “ljudi kupaju u mikrobima”.

Neki virusi mogu preživjeti na novčanicama oko 72 sata, pa je zbog toga je važno biti na oprezu pri rukovanju novcem.

Kako se zaštititi? Pranje ruku sapunom i vodom je najbolja samoodbrana od ovog nevidljivog neprijatelja. Priznat ćete, nije ni malo teško, prenosi body.ba.

Izvor: Radio Sarajevo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button