RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Novootkrivenu vrstu drveta nazvali po Leonardu DiCapriju

Zimzeleno drvo koje potječe iz tropske šume Ebo u Kamerunu prva je nova biljna vrsta koja je opisana 2022. godine i dobilo je naziv “Uvariopsis dicaprio” u čast glumca Leonarda DiCaprija zbog njegovog zalaganja u kampanji zaštite te šume  od sječe.

Ova biljka je dodana na listu najneobičnijih i specifičnih biljaka koje su znanstvenici imenovali u posljednjih 12 mjeseci.

U Kraljevskoj botaničkoj bašti u Velikoj Britaniji, uključujući istraživače iz Nacionalnog herbarijuma Kameruna i Univerziteta Jaunde I – analizirali su fotografije i primjerke drveta koje se nalazi u tropskoj šumi Ebo u Kamerunu i utvrdili da ranije nije bilo poznato znanosti, a čini se ni lokalnoj zajednici.

Tim je ovu vrstu nazvao po glumcu i aktivisti za zaštitu životne sredine Leonardu DiCapriju zbog njegovog zalaganja u kampanji zaštite šume Ebo od sječe.

Drvo je visoko oko četiri metra, a može se prepoznati po karakterističnim i živopisnim sjajnim žuto-zelenim cvetovima koji rastu iz debla.

U bliskoj je vezi sa drvetom Cananga odorata koje je porijeklom iz Indije, jugoistočne Azije, Filipina, Indonezije i Australije.

Trenutno je otkriveno manje od 50 pojedinačnih stabala i sva su ograničena na jednu, nezaštićenu oblast Ebo šume, prenose mediji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Leonardo DiCaprio donira 10 miliona dolara ukrajinskoj vojsci

Radio Brčko

Leonardo DiCaprio pisao Vladi FBiH i federalnim parlamentarcima zbog gradnje malih hidroelektrana

Radio Brčko