RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Оборен свјетски рекорд: Ово је најскупљи сир на свијету

Извор:БХРТ

Недавно је плави шпански сир Кабралес ушао у Гинисову књигу рекорда као најскупљи сир на свијету јер је постигао цијену од 32.000 евра за колут од два килограма.

“Знали смо да имамо добар производ који је тешко побиједити”, без лажне скромности је за Тајмс оф Лондон рекао произвођач Ђулијермо Пендас, који је скупу посластицу произвео у породичној фабрици у Лос Пуертосу.

Пендас је објаснио да је ријеч о полутврдом сиру јаке ароме који сазријева у планинским пећинама Астурије на сјеверу Шпаније, а који је нешто прије обарања овог рекорда на 51. годишњем такмичењу сирева у Лас Аренасу проглашен и најбољим Кабралесом, плавим сиром који се прави искључиво у споменутој шпанској покрајини Астуриас.

Скупоцјени колут је продат власнику ресторана Ел Лагар де Колото из Овиеда Ивану Суарезу који је након аукције рекао да му није било битно колико ће га платити, јер га фасцинира страст локалних сирара према земљи и њиховим производима, па је без гриже савјести на аукцији подизао сваку понуду.

Суарез је иначе купио и прошли сир који је ушао у Гинисову књигу рекорда, такође плави Кабралес који је 2019. продат за 20.500 евра (22.129 долара).

“Висока цијена овог сира највише произлази из мукотрпног процеса његове израде”, рекао је произвођач Пендас, објаснивши да се скупоцјени сир прави од крављег или мјешавине крављег, овчијег и козјег млијека које прво најмање четири мјесеца мора да одлежи у планинским пећинама у регији Кабралес, смјештеној у националном парку Пикос де Еуропа.

Његов је побједнички сир тако, додаје, чак осам мјесеци дозревао у пећини високој 1.400 метара (4.593 стопе) на температури од 7 степени Целзијуса “најмање осам мјесеци”.

Након што одлежи, овај се Кабралес пешице низ планину преноси до најближег пута, с ког се онда враћа на фарму и спрема за продају, пише Њујорк Тајмс, преноси б92.

Извор:БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!