RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Oprah za knjigu sedmice odabrala djelo Bosanca koji je pobjegao od rata

Oprah Winfrey je za knjigu sedmice u svojem poznatom Book Clubu izabrala The Bosnia List Kenana Trebinčevića i Susan Shapiro.

Knjiga Trebinčevića vraća u idilično djetinjstvo u Brčkom, koje je uništeno početkom rata 1992, kada je autor bio na pragu tinejdžerskih godina, piše Tportal.hr.

Trebinčević je napisao potresnu memoarsku prozu u kojoj opisuje početak rata u Bosni i Hercegovini koji je doživio kao dječak, ali i povratak na mjesto zločina od kojega se spasio odlaskom u SAD dvadeset godina kasnije.

“Kenan Trebinčević rođen je gradu Brčkom 1980. godine u obitelji bosanskih muslimana, koja je protjerana u balkanskim ratovima. Došao je u SAD 1993, pohađao koledž u Connecticutu i postao američki državljanin 2001. Radi kao terapeut u Greenwich Villageu, a živi u Astoriji u Queensu, gdje je naseljeno još 10 hiljada ljudi s područja bivše Jugoslavije. Objavljivao je u New York Times Magazineu, The Wall Street Journalu, The International Herald Tribuneu, Salon.comu…”, piše u biografiji na službenoj stranici Kenana Trebinčevića.

The Bosnia List je Trebinčević napisao s iskusnom novinarkom Susan Shapiro, koja je pomogla u organiziranju njegovih zapisa, a čini se da je riječ o knjizi koja bi mogla postati hit. Trebinčevića zovu da gostuje u brojnim američkim medijima i još jednom podsjeti na sve užase rata u BiH.

Za New York Times je The Bosnia List knjiga koja je “doslovno bolna za čitanje”, jer kroz “ljudske detalje prikazuje jedan od najgorih ratova u Europi u 20. vijeku”.

Trebinčević je u intervjuu za LA Review of Books objasnio da je knjiga nastala zahvaljujući želji njegova 72-godišnjeg oca, koji je preživio moždani udar, da posjeti još jednom Bosnu i Hercegovinu prije smrti, a s njime su onda krenula i dvojica sinova.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.