RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Par pronašao ​​kapsulu sa porukom pruskog vojnika iz Prvog svjetskog rata

Datum je obilježen 16. juli, ali godina nije potpuno jasna, čini se da je napisana 1916. ili 1910. godine. Prvi svjetski rat trajao je od 1914. do 1918. godine.

“Vod Potthof prima paljbu kad stignu do zapadne granice parade, vod Potthof poduzima paljbu i povlači se nakon nekog vremena”, piše u poruci.

U to je vrijeme Ingersheim je bio dio Njemačke. Par je pronašao malu kapsulu sa dobro očuvanim sadržajem u septembru ove godine na polju u Ingersheimu, piše The Guardian.

Donijeli su je u najbliži muzej, onaj u Orbeyu, posvećen jednoj od najkrvavijih bitaka u Prvom svjetskom ratu.

Jardy je zatražila pomoć njemačkog prijatelja da dešifruje poruku. Ovaj mali komad papira i kapsula postali su dio stalne postavke muzeja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Francuska: Makron naredio svim medicinskim radnicima da se moraju vakcinisati

Radio Brčko

Francuski nastavnici u štrajku, moguće zatvaranje skoro polovine škola

Radio Brčko

Macron: Francuskoj ne treba ruski gas, mi podržavamo energetski embargo

Radio Brčko