RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Погибија једног дрвета

Да ли је платан или је јасен?

Да ли је храст или јавор?

Да ли је уопште за одстрел?

Свеједно, дрво није имало времена да се бар још једном искаже листањем или цвјетањем, или њихањем грана, или повећањем годова. Више  се неће моћи  представљати као плућно крило градско. Расло је за кисеоник у нашим плућима.

А за шта је пало?

Од преосталог трупца на пању ће настати шанк за будуће генерације!

Остатак дрвне масе – у најбољем случају,ако је дрво здраво,а јесте, претворили би мајстори у квалитетну даску и даље до стола,ормара… А по свој прилици то је сада само пар кубика огрева и, пепео…

Опет ће пасти многа питања која екологисти постављају у оваквим тренуцима бола кад изгубимо неког драгог:

Да ли је болест установљена?

Да ли се могло лијечити?

Можда је,умјесто обарања, могло проћи само са орезивањем сувих грана?

Ако наставим са питањима и мене ће неко нешто приупитати. Бројећи годове на пању забројао сам се неколико пута и,напокон,одлучио да вама понудим фотографију – па бројте.Стабло је старије је од Радио Брчког…И здравије!

Немојте се питати: зашто за све те године у овом граду није направљен закон који штити дрвеће?

Па како ће постојати закон који штити дрвеће када не постоји јасан закон који штити људе? Тешко,опет, људима!

Ко сад,на примјер, брине о људима који погубише бољег од себека?

Да ли је платан или је јасен?

Да ли је храст или јавор?

Уопште није битно. Битно је да дрво није било за одстрел.

030314-godovi-ne-lazu

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.