RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

Pripadnici Gorske službe spašavanja Brčko distrikta uspješno položili zimski tečaj

Nakon što su u prosincu prošle godine pripadnici Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Odsjeka Civilne zaštite, zaštite od požara i nevladinih organizacija uspješno položili teorijski i praktični dio ispita za Gorsku službu spašavanja, proteklog tjedna je na planini Vlašić organiziran i zimski tečaj od strane Planinarskog saveza BiH.

Obuka je obuhvatala praktični dio doktrina spašavanja u zimskim uvjetima kao što su: sidrišta u snijegu, kretanja po terenu i pravljenje improviziranog vlaka od skija, te demonstraciju spašavanja sa žičara i potrage u lavinama koje su propisane međunarodnim standardima Asocijacije gorskih spasilaca (IKAR-CISA). Polaganje je izvedeno pred instruktorima Planinarskog saveza BiH licenciranom po standardima IKAR-CISA, načelnikom Općine Travnik i instruktorima GSS BiH gdje su uspješno položili zimski tečaj Gorske službe spašavanja.

Naredna aktivnost koja se planira od strane Odjela za javnu sigurnost i Gorske službe spašavanja Brčko distrikta je „Pokazna vježba“ koje će biti održana 6. ožujka 2015. godine u Brčkom. Zajedno sa instruktorima GSS BiH i spasiocima koji će nadgledati i ujedno biti gosti našega grada, bit će izvedena vježba kako pomoći unesrećenom, spuštanje sa visine unesrećenog (gramingera) i prijelaz preko rijeke Brke pomoću tirolske traverze (žičare), gdje će pokazati visok stepen spremnosti.

Izvor:Vlada Brčko distrikta BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.