Magazin

Ptice širom svijeta žive u našem otpadu

Ptice sa svih kontinenata osim Antarktika fotografirane su kako se gnijezde ili su zapetljane u ljudskom otpadu. Fotografije ptica poslali su ljudi iz cijelog svijeta na online projekat pod nazivom Birds and Debris (Ptice i smeće), piše The Independent.

Naučnici koji vode projekat kažu da su viđali ptice zapetljane ili da su se gnijezdile u svemu, od užeta i pecaljki do trakica s balonom i japanki.

Gotovo četvrtina fotografija prikazuje ptice koje se gnijezde ili su upletene u jednokratne maske za lice.

Fokus projekta je na sagledavanju uticaja otpada – posebno zagađenja plastikom – na svijet ptica.

– U suštini, ako ptica izgradi gnijezdo koristeći dugačke vlaknaste materijale – poput morskih algi, grana ili trske – velike su šanse da će imati ljudske ostatke u svom gnijezdu negdje – rekao je dr. Alex Bond iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu i jedan od uključenih u istraživanje.

Projekat, koji on i njegove kolege vode već četiri godine, ima za cilj skrenuti pažnju na rasprostranjen problem plastičnog otpada u okolišu.

– Kada počnete da tražite ove stvari, vidjećete ih svuda – rekao je on. “Ovo nam je zaista ilustrovalo koliki je geografski opseg ovog problema. Imamo izvještaje iz Japana, Australije, Šri Lanke, Velike Britanije, Sjeverne Amerike – to je zaista globalno pitanje.”

U nedavnoj studiji, tim je istražio koliko fotografija koje se šalju sadrži zaštitnu opremu za lice (PPE) povezanu s pandemijom. Utvrdili su da se to nalazi na skoro četvrtini dostavljenih fotografija.

– Skoro sve su to jednokratne maske za lice – rekao je dr Bond. “A ako pomislite na različite materijale od kojih je napravljena hirurška maska – tu je elastika koju vidimo zapetljanu oko nogu ptica ili vidimo ptice ozlijeđene pokušavajući da progutaju tkaninu ili tvrdi komad plastike koji je pričvršćuje masku preko nosa.

– Zato koristimo ovaj sveobuhvatni izraz ‘plastika’, ali to je čitav niz različitih polimera, a maske su dobar primjer za to – naglasio je on.

Istraživači kažu da žele da istaknu “sistemski problem” koji dovodi do toga da toliko otpada završava u okolišu

Izvor i foto: Vijesti.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button