RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Разлози због којих треба да пијете кувано вино

Традиција испијања куваног вина на јесен и зиму долази из Сјеверне Европе, а љековито својство овог напитка повољно утиче на све нас.

У наставку текста погледајте на које све начине кувано вино учествује у побољшању нашег здравља.

Успорава старење
Старење је природан процес који не можемо да зауставимо, али можемо, бар дјелимично, да га успоримо.

Истраживачки институт у Вирџинији је потврдио да, осим што нас гије у хладним јесењим и зимским данима, кувано вино има значајну улогу и у успоравању процеса старења.

Побољшава памћење
Исти састојак који је одговоран за наше “подмлађивање”, позитивно утиче и на проток крви до мозга, а самим тим и на памћење, концентрацију, смањењу умора, стреса и анксиозности. Поред тога, ресвератол штити организам од настанка Алцхајмерове болести.

Добро за прехладу и за срце
Као извор моћног антиоксиданса ресвератола, кувано вино спречава сљепљивање тромбоцита, односно прекомјерно згрушавање крви.

Такође, зачини који су саставни дио овог напитка, дају још ефикасније резултате у борби против прехладе. Цимет и каранфилић добри су за дезинфекцију ждријела и грла, а имају и антибактеријско и антивирусно дејство.

Студија објављена у “Америцан Јоурнал оф Епидемиологy”, открила је да је ризик од прехладе смањен за скоро 40% код учесника који су конзумирали умјерене дозе куваног вина годину дана.

Чува кости и зубе
Осим што убија бактерије унутар наше усне дупље, кувано вино спречава њихово лијепљење за наше зубе, па тако смањује могућност за настанак каријеса и других болести зуба и десни. Према свједочењима стручњака, има антиинфламаторна својства, која помажу у заштити од губитка коштане масе и настанка остеопорозе, а између осталог и артритиса.

Побољшава варења
У умјереним количинама помаже у покретљивости цријева, побољшава варење и утиче позитивно на желудачну киселину.

Међутим, уколико претјерате у његовом испијању, вјероватно ћете изазвати стомачне проблеме попут дијареје и повраћања.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Pogledajte koje namirnice popravljaju raspoloženje

Radio Brčko

Nekoliko činjenica o svijetu oko nas za koje mnogi ne znaju

Radio Brčko

Jedenje starog hljeba zdravije nego što mislimo

Radio Brčko