RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Kojić: Oslobađajuća presuda Fazloviću – još jedan zločin nad srpskim narodom

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da prvostepena oslobađajuća presuda Suda BiH Hazimu Fazloviću predstavlja još jedan zločin nad srpskim narodom, prije svega nad porodicama ubijenih pripadnika Vojske Republike Srpske koje su očekivale pravdu.

Kojić je rekao Srni da Sud BiH u kontinuitetu provodi politike Bošnjaka i da za taj sud poznate činjenice o brutalnom zločinu nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske nisu bile dovoljne da Hazima Fazlovića osudi na zatvorsku kaznu.

“To je neprihvatljivo. Ako niste spremni da procesuirate zločin i kaznite zločinca, onda na takav način šaljete poruku porodicama da ste spremni da dozvolite činjenje zločina i to je posebna trauma za porodice ubijenih srpskih vojnika”, rekao je Kojić.

On je naglasio da sve presude koje donosi ova pravosudna institucija nisu istine i ukazao da takva praksa rada Suda BiH ne može da opstane.

“Republički centar početkom iduće godine radiće na pripremi Atlasa stradanja Srba 1993. i 1994. godine, u kojem će biti evidentiran zločin nad srpskim vojnicima u Boderištu kod Brčkog 1993. godine, kada to ne žele da urade pravosudne institucije BiH”, poručio je Kojić.

Izvor: SRNA

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.