RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Robot Robby Megabyte – novi član Dubioza kolektiva

Najpopularniji bosanskohercegovački bend Dubioza Kolektiv bogatiji je za novog člana – humanoidnog estradnog robota Robbya Megabytea koji pjeva i svira na raznim instrumentima.

Premijerno je nastupio na novom singlu Dubioze Kolektiv “Take my job away” u kojem, između ostalog, pjeva “Svaka sitnica je pod kontrolom mašine”. Ova pjesma najavljuje deveti studijski album Dubioza kolektiva koji nosi naslov #fakenews

U video spotu, jedan od članova benda misli da bi bilo zabavno da robot radi sav posao dok se on odmara i zabavlja se. Zato naručuje robota i sam ga sastavlja. Postepeno, roboti zamjenjuju sve članove grupe i odlaze na “zabavu”. Pozivaju djevojke u studio, zabava započinje, a članovi grupe samo mogu tiho da posmatraju šta se događa jer su ih roboti zaključali ispred studija.

Pjesma na kojoj je gost Robby Megabyte govori o problemima nedostatka radne snage u našim krajevima izazvane nekontrolisanim migracijama prema zapadu, mogućim izlazima iz krize pomoću robotike, automatizacije i umjetne inteligencije, ali i opasnostima i zamkama takvih tehnoloških rješenja.

“Zbog hroničnog nedostatka estradnih umjetnika izazvanog masovnim odljevom mozgova na bauštele u zemljama zapadne Europe, bili smo prinuđeni da prilikom traženja novih muzičara u Dubiozi kolektiv posegnemo za novim tehnologijama. Spojem naprednih rješenja iz oblasti robotike i vještačke, umjetne inteligencije kreirali smo robota pomoću kojeg ćemo pokušati nadomjestiti nedostajuću estradnu radnu snagu. Posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radimo na novim pjesmama s Robbyem Megabyteom, humanoidnim robotskim asistentom koji je razvijen u Francuskoj, a sastavljen u BiH uz pomoć dva posljednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali. Robby posjeduje sve potrebne EU certifikate, te je prošao rigorozne sigurnosne provjere Državne agencije za napredne tehnologije pri Ministarstvu za civilne poslove Vijeća ministara BiH. Za sada smo jako zadovoljni rezultatima i planiramo da ga u budućnosti angažujemo kao punopravnog člana benda. Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamijenimo robotima, a da Bosnu i Hercegovinu pozicioniramo kao svjetskog lidera u području estradne robotike“, poručili su iz benda Dubioza kolektiv.

Robbya je napravila grupa studenata sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta po nalogu Dubioze kolektiv koja će se i dalje oslanjati na pomoć robota u svom muzičkom stvaranju.

Robot je takođe učestvovao u “Show of Quarantine”, nedjeljnom koncertu koji je Dubioza Kolektiv organizovao za svoje obožavaoce tokom karantina.

Almir Bešić, jedan od učenika koji stoji iza projekta, rekao je da je projekat veoma zanimljiv jer u početku nisu znali ništa o 3D printanju potrebnom za izradu robota, a nisu imali ni potrebnu opremu.

Reciklirani materijali korišteni su za izradu ploče po kojoj se Robi kreće, uključujući osovinu automobila Golf 2 i točkove kolica.

“Kada je Robby oživio, bili smo euforični, jer smo nakon sati rada i truda vidjeli da stvar funkcioniše”, rekao je Bešić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

“Dubioza kolektiv” pred banjalučkom publikom 17. juna na Kastelu

Radio Brčko