BiHMagazin

Robotičari iz BiH trenutno na vodećoj poziciji na robotičkoj olimpijadi

Lejla Nuhić, Anis Kazazić, Merjema Pajić, Fatima Sidran, Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto imena su bh. robotičkih reprezentativaca koji su trenutačno na vodećoj poziciji na robotičkoj olimpijadi među timovima iz 177 zemalja. Sredonjoškolci iz Mostara, Čapljine i Stoca tako se nalaze ispred svojih vršnjaka iz cijelog svijeta, a rade i zabavljaju se uz budno oko svojih mentora iz mostarskog centra za edukaciju, robotiku inovacije i tehnologiju.

Koliko im je važno ovo prestižno natjecanje pokazuje i činjenica da su se odrekli ljetnog raspusta kako bi mogli usavršavati robote. Luka iz Čapljine svaki dan putuje u mostar kako bi programirao minijaturni satelit čije je lansiranje u atmosferu jedan od finalnih zadataka na natjecanju.

Neke su zadatke završili i prije vremena a prvo mjesto donijele su im inovacije, nove ideje za kretanje robota u svim smjerovima, kao i sustav za pametno navodnjavanje.

Posljednja natjecanja ovog tipa održana su u Meksiku i Dubaiju. Zbog pandemije ovogodišnje izdanje održava se putem interneta.

Iako su ovi mladi ljudi budućnost, institucionalna podrška izostaje. Vlasti najčešće nemaju sluha za podršku ovakvim projektima. Zbog toga je prvo mjesto koje naša robotička reprezentacija drži još vrijednije.

Zlatne medalje nikada ne dolaze bez strpljenja, odricanja i kvalitetne selekcije. BH robotičari pokazali su da imaju sve od navedenog. Kada bi kao svoji vršnjaci iz drugih zemalja imali dostupne sve komponente, dijelove i opremu, gdje bi im bio kraj?

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button