RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Sagradio više od stotinu kuća: Ne odustaje od zanata ni u 90. godini

Foto: InfoBijeljina

Petar Jovanović iz Starog Ugljevika, zaseok Jablani, ima 90 godina i još uvijek se bavi građevinarstvom. U podmajevičkom kraju, Semberiji, ali i u Srbiji izgradio je više od 100 kuća i pomoćnih objekata.

U slobodno vrijeme starina Petar bavi se lovom, a nerijetko zna i zapjevati. Omiljena mu je od Radeta Petrovića “Kud se žuriš, hej živote”.

Kaže to mu je odmor od fizičkih poslova. Kuće, magaze i drugi objekti njegovih ruku su djelo u njegovom i okolnim selima, ali u Ugljeviku, Bijeljini, a nekad je radio i u Beogradu.

“Najviše sam zidao u selu, ali u Beogradu, Zemunu sam radio, onda i u Kačarevu. Imam volju da radim, veseo sam kad radim. Jer kad radim znam da sam zdrav”, započinje priču Petar za InfoBijeljina.

Građevinski poslovima počeo se baviti sa 17 godina i do danas ga ta želja za radom ne napušta. Komšije i rodbina kažu – Petar kao da nema čak 90 godina. Često ga vide da, između ostalog, cijepa drva.

“Prvo je počeo od onih kamenih kuća, tzv japijare. Toplo bilo u njima ja se sjećam, meni je 68 godina, a onda su došle zidare. Mi ih zovemo zidare, zidane kuće, a Boga mi nisu ni male, pošto smo mi kao selo malo ojačali s rudnikom”, priča Miladin Tomić.

Prva kuća na kojoj je radio Petar bila je njegova. Davne 1953. godine je izgrađena. Tad je pomogao tadašnjim majstorima i učio od njih.

“Bila je tu stara kuća gdje sam rođen, pa smo na njenom mjestu ozidali ovu. U donjem dijelu je kamen klesani, za ostavu. Gore između direka je pleteno, blato nabačeno, a onda je trska stavljana. U njoj živim, i sve je zdravo, nema ništa da fali. One su toplije zimi nego ove zidare”, dodaje Petar.

Sačuvao je i magaze u svom dvorištu, objekte bez kojih se nekada nije moglo zamisliti seosko domaćinstvo.

“Neko ih je zvao udžara, neko magaza. U njih smo sipali suvu šljivu, jer kad je sušiš nije mogla biti u zidari. Narvno i kukuruz, sipali smo ga u oknove. A ove točkove od zaprežnih kola smo sačuvali, sada služe kao ukras na magazi”, kaže Petar.

Sa suprugom Jokom bio je u braku 56 godina, u kojem su dobili tri sina. Petar danas ima petoro unučadi i 14 praunučadi. Za njih je napravio drvene igraonice. Kaže – da imaju kad se okupe, kad mu dođu u posjetu, najčešće to je ljeti.

“Kad dođu iz Austrije da se igraju sa djecom iz komšiluka, a tu je i ladnjak… Imam tri sina, petoro unučadi, a praunučadi imam četrnaestoro. To mi je najveća sreća, svi su zdravi. Imam i sestru njoj je 93 godine”, zaključuje na kraju Jovanović.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.