RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Sahranjena pjesnikinja Dara Sekulić

Velika srpska pjesnikinja Dara Sekulić /91/ sahranjena je danas na groblju Sveti Marko u Sarajevu u krugu porodice i prijatelja.

Književnik iz Subotice Snježana Rončević rekla je da se od Dare oprašta kao od svoje “duhovne mati”.

Opraštajući se od poznate pjesnikinje, Rončevićeva je navela da je smrt uvijek iznenada i da će se tek kad se umiri u mislima moći nazvati srećnim ljudima jer ih je skoro čitav vijek grijala Darina ljubav i učila da budu uzorni u svemu.

Dara Sekulić rođena je 1930. godine u selu Kordunski Ljeskovac. Do 10. godine živjela je u rodnoj kući koja je spaljena 1942. godine.

Nakon pogibije roditelja, boravila je po dječijim domovima i đačkim internatima.

Gimnaziju je pohađala u selu Rujevac na Baniji, te u Italiji, Splitu, Karlovcu, Zagrebu i Sisku, a Višu školu za socijalne radnike završila je u Sarajevu, gdje je živjela od 1953. godine.

Vrijeme posljednjeg rata provela je sa troje unučadi u izbjeglištvu, a u svoj stan u Sarajevu vratila se 2002. godine.

Prema sopstvenoj evidenciji, napisala je 28 knjiga poezije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Rakitno kod Posušja obavijeno tugom: Građani se oprostili od šestoro stradalih tinejdžera

Radio Brčko

Sahranjen višestruki ubica Edin Gačić

Radio Brčko

Сахрањен патријарх српски Иринеј

Radio Brčko