RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Skulptor i ikonopisac Oleg Zon napravio ikone za slijepe i slabovide

Skulptor i ikonopisac Oleg Zon ističe da je 26 hramova u Rusiji dobilo ikone izrađene jedinstvenom tehnikom drvoreza koje su namijenjene slijepim i slabovidim licima.

To su posebne ikone koje je moguće dodirnuti rukama kako bi se opipao lik svetitelja.

“Izrađene su u tehnici visokog reljefa – to su rezbarene ikone koje se mogu razumjeti taktilno /dodirom/”, kaže Zon.

Saradnici njegove radionice ikonopisa već su dostavili ikone hramovima u Podmoskovlju, Tverskoj i Iževskoj oblasti.

“Hram Borisa i Gleba u gradu Ramensko, u Moskovskoj oblasti, dobiće ovih dana našu ikonu Svetog arhiepiskopa Simferopoljskog i Krimskog Luke”, navodi Zon, prenosi “Ruska riječ”.

Taktilne ikone se nalaze i u hramovima Moskovske duhovne akademije u Trojice-Sergijevoj lavri, kao i u podvorju lavre, te u hramu posvećenom javljanju Bogorodice prepodobnom Svetom Sergiju Radonješkom na prostoru doma za gluvu i slijepu djecu.

Izvor: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.