RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Som, pečurke, crveni luk i bijelo vino

Sastojci

600 g fileta soma

 3 kašike ulja

 200 g šampinjona

 200 g crvenog luka

 200 g zelene paprike

 200 g paradajza

 150 ml bijelog vina

 so

 biber

 peršunov list

 300 g crnog hljeba

Priprema

Na dijelu ulja ispeći začinjene filete soma. Na drugoj polovini ulja prodinstati crveni luk isječen na kolutove, dodati nasjeckanu papriku i šampinjone. Preliti bijelim vinom, dodati paradajz isječen na kriške i začiniti. Servirati filete soma uz povrće i poslužiti uz crni hleb.

Meso soma, kao i drugih riba, sastavljeno je od biološki vrijednih proteina, koje karakteriše povoljan odnos esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina. Zbog svog nutritivnog sastava i dobre svarljivosti preporučuje se korištenje ribe najmanje dva puta nedeljno (kao prevencija nastanku kardiovaskularnih bolesti), a optimalno bi bilo tri puta nedeljno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.