RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Šta ne smijete držati u frižideru

U frižideru obično držimo voće i povrće. Međutim, kako tvrde stručanjci i tu griješimo u nekim stvarima.

Neke kuhinjske namirnice najbolje je držati na sobnoj temperaturi.

Određene ne smijete držati u frižideru jer će izgubiti ukus, a možda čak neće biti ni higijenski ispravne.

Hrana koje ne smijete držati u frižideru

Koliko god bilo primamljivo da ugurate što više možete u frižider kada se vratite s pijace ili radnje, možete napraviti više štete nego koristi. Nije nemoguće da ćete određene namirnice morati da bacite. Dakle, ovo je spisak namirnica koje ne bi trebalo držati u frižideru.

Voće koje ne bi trebalo držati u frižideru

Nikada nemojte stavljati u frižider voće koje još nije sazrelo. Bolje je da ga držite na kuhinjskom pultu. Kada sazrije, većinu voća (ali ne banane ili paradajz) premjestite u frižider da bi duže trajalo malo duže. Sječeno voće čuvajte u frižideru.

Avokado takođe ostavite na kuhinjskom pultu da sazri. Nemojte ga stavljati u frižider jer može da izgubi ukus, teksturu i boju. Kada sazri, možete ga držati u frižideru samo nekoliko dana.

Nemojte ovo povrće držati u frižideru:

Bundeva, patlidžan i krompir

I ovo povrće je najbolje čuvati izvan frižidera. Ovo povrće je najbolje držati u posudi za čuvanje krompira jer će spriječiti klijanje i truljenje. Spriječićnje i stvaranje toksičnog solanina.

Paprike i krastavci

Ovo povrće se često čuva u frižideru. To je greška jer na taj način gube svoj ukus i kvalitet. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi. Mnogi drže kisele krastavce u frižideru iako je to bepotrebno, krastavci u tegli su već konzervisani.

Crni i bijeli luk

Za crni i bijeli luk je idealno da ih čuvate u posudi s rupicama zbog dotoka vazduha. Isjeckani bijeli ili crni luk treba da se čuva u frižideru jer su u suprotnom podložni bakterijama.

Kafa, hljeb i začinsko bilje

Niske temperature frižidera mogu promijeniti ukus kafe. Zato je kafu najbolje čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi.

Hljeb će se osušiti u frižideru. Držite ga umotanog u platnenu krpu na sobnoj temperaturi u kutiji za hljeb. Možete i da ga čuvate u zamrzivaču.

Isjeckano svježe začinsko bilje držite u teglici s malo vode na sobnoj temperaturi.

Šta bi trebalo da stoji na svakoj polici frižidera?

Vrata su najtopliji dio frižidera. U njima možete da držite namirnice koje nisu kvarljive.

Najniži dio frižidera je najhladiniji. Na toj polici čuvajte sirovo meso i ribu u zatvorenim posudama.

Voće, povrće i zelenu salatu držite u plastičnim fiokama u frižideru jer su dizajnirane tako da održavaju vlažnost.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.