Magazin

Stari most prvi put osvjetljen 3D grafikom

Jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar otvoren je spektakularnim interaktivnim audio i videomapping performansom koji kombinira 3D grafiku i tehnologiju mapiranja projekcija na Starom mostu.

Ovo je ujedno i prvi ovakav događaj organiziran na Starom mostu. Autor performansa je Irfan Brković (Hypermosh), umjetnik porijeklom iz Tuzle koji trenutno živi i radi u New York-u.

Posjetitelji su sinoć mogli da vide projekciju crno-bijelih apstraktnih oblika na Mostu koji su davali trodimenzionalni utisak da se sam oblik Mosta mijenja. Ovo vizualno iskustvo je umjetnik upotpunio ambijentalnim zvucima i uz korištenje raznih instrumenata je oponašao zvuke prirode.

Vizuelni dio performansa se nastavio i kada je nastupala DJ Jamiie, rezident DJ berlinskog Watergate-a koja je zabavila sve prisutne svojim sofisticiranim i lijepo izrađenim DJ setom bogatim elektronskim zvukom.

Šarene apstraktne projekcije koje su pratile beatove DJ su prisutnima posebno uljepšale prisustvo. Za zagrijavanje za ovaj događaj bili su zaduženi domaći DJ Bobi, te DJ Goblen Geisha koji su privukli interesovanje prolaznika i sve prisutne napunili pozitivnom energijom.

“Ovim događajem smo otvorili jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar koji će narednih 10 dana pretvoriti Mostar u umjetnički atelje. Želimo da uvrstimo multimedijalnu produkciju u program festivala i samim tim proširimo polje djelovanja. Smatramo da smo ovakvim spektakularnim doživljajem na jedan inventivan način obilježili 10 godina rada”, poručili su organizatori festivala.

Narednih 10 dana, u Mostaru će umjetnici iz SAD, Argentine, Ekvadora, Španjolske, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine oslikavati fasade širom grada, graffiteri iz regije će na više lokacija slikati graffite.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button