Magazin

SZO upozorava: Jedna od tri osobe koristi antibiotike koji im nisu propisani

Jedna od tri osobe koristi antibiotike koji im nisu propisani, navodi se u istraživanju koju je uradila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za evropskoj regiji.

Naime, samo dvije trećine osoba u 14 zemalja evropske regije SZO, koje su učestvovale u nedavnom istraživanju, su izjavile da su svoju posljednju kuru antibiotika dobile uz ljekarski recept.

Istraživanje je provedeno u Albaniji, Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji, Tadžikistanu, Turskoj i Uzbekistanu.

“Jedna od tri osobe je koristila antibiotike preostale od posljednjeg puta kada su im prepisani ili ih je dobila bez recepta, u apoteci ili na nekom drugom mjestu. Ovo je najmanje tri puta više nego što je to zabilježeno u zemljama Evropske Unije i Evropskog ekonomskog prostora, kako se navodi u najnovijem istraživanju urađenom među građanima Evropske unije”, navode iz SZO.

Samo na području EU/EEA, više od 35.000 osoba svake godine umre kao direktna posljedica infekcija koje su postale neizlječive antibioticima.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!