RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Trebinje: Iz rijeke Trebišnjice izvučen čamac iz doba Austrougarske

Šest metara dug čamac iz doba Austrougarske, ronioci su u ponedjeljak, 16. avgusta izvukli iz rijeke Trebišnjice, u samom centru Trebinja, gradića na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine (BiH).

Čamac su pronašli članovi Ronilačkog kluba „Posejdon“ iz Trebinja prilikom redovnog čišćenja korita Trebišnjice.

„Deset metara od obale na predjelu između hotela Leotar i Starog grada pronašli smo čamac koji je pod vodom bio moguće i više od sto godina. Vidio sam samo jedan dio toga čamca i otkopavanjem smo shvatili da se radi o mnogo većem čamcu“, rekao je ronilac Dušan Vuković za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na čamcu su vidljiva oštećenja, za koje arheolozi pretpostavljaju da su nastala djelovanjem minskoeksplozivnih sredstava.

Arheolozi nisu imali puno posla ni oko identifikacije, jer se na čamcu još uvijek vidi kada je proizveden i ko je proizvođač.

„Čamac je napravljen, odnosno kupljen 1898. godine. Izradila ga je najvjerovatnije kompanija „Tedesko and Co.“ u Bocanu u Italiji. Srećna okolnost je što na ovom eksponatu ne moramo mnogo da tragamo za porijeklom i datovanjem pošto su sačuvane dvije pločice koje govore o godini i proizvođaču“, ispričala je za RSE arheologinja i direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić.

Trenutno nema detaljnijeg odgovora o tome kako je čamac završio na dnu Trebišnjice, ali istoričari podsjećaju da je na lokaciji gdje je pronađen čamac postojao pontonski most. Na tome mjestu su čamcima prevoženi ljudi i roba sa jedne na drugu stranu obale.

Izvučeni čamac je transportovan do Muzeja Hercegovine, gdje će, prema najavama, biti restauriran i poslužiće kao eksponat te institucije.

Tekst i foto (autor: Nebojša Kolak-RFE/RL) preuzeti sa https://www.slobodnaevropa.org/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Iz rijeke Trebišnjice izvađen arsenal oružja

Radio Brčko

Требиње: Глумци Аница Добра и Ирфан Менсур награђени “Златним платаном”

Radio Brčko

SIPA otkrila i privremeno oduzela oko 200 kg marihuane

Radio Brčko