RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Trikovi za najbolju domaću kafu koju ste ikada probali

Svaki ljubitelj kafe ima svoj individualni recept, a postoje neki trikovi  za koje vjerovatno ne znate, a koje joj mogu popraviti ukus.

Kakav ukus će kafa imati ne zavisi samo od zrna i kvaliteta ove namirnice, važnu ulogu igra i odabir džezve.

Istraživanja su pokazala da je određenim metalima od kojih se ove posude prave potrebno više vremena da se zagriju, što je veoma važno kada pripremate omiljeni crni napitak.

Najbolje je da koristite samo svježe pečena i svježe mljevena zrna. Da bi napitak uvijek bio ukusan, kafu čuvajte nakon pečenja ne duže od mjesec dana i posle mljevenja oko nedelju dana. Što su zrna kafe sitnija, to će se biti bolji njen ukus i aroma.

Super trik koji doprinosi da ukus bude puniji jeste da kafu bukvalno zapečete u džezvi 30-ak sekundi pre nego što je prelijete vrelom vodom (za ovu caku će vam biti potrebne 2 džezve, jedna u kojoj ćete prokuhati vodu i druga u kojoj ćete zapeći kafu). Pazite da ne pretjerate sa pečenjem jer će u protivnom kafa postati gorka i neukusna.

Još neki savjeti za savršen ukus omiljenog napitka:

Kafu kuhajte na laganoj vatri. Dugo i postepeno zagrijavanje omogućiće da se zrna maksimalno otvore, dajući piću sva korisna svojstva.

Ne dozvolite da proključa na ringli. Čim se približi tački ključanja, odložite džezvu i pustite da se kafa zakuha u već zagrijanoj vodi.

Pravi ljubitelji kafe praktikuju da je tri puta vraćaju na ringlu. U ključalu vodu sipaju mljevenu kafu, vrate na ringlu na par sekundi, pa sklone i promiješaju. Ovaj postupak se ponavlja još dva puta.

Nakon pripreme napitka, dodajte u džezvu kašičicu hladne vode, talog kafe će se tako brže slegnuti na dno, a napitak će imati savršen ukus, prenosi krstarica.

(radiosarajevo.ba)

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kafa prije doručka: Nije najbolja ideja, ali uz hranu jeste

Radio Brčko

Građani BiH mogu očekivati poskupljenje kafe

Radio Brčko

Proključaće cijene kafe i u BiH

Radio Brčko