Magazin

Kafa prije doručka: Nije najbolja ideja, ali uz hranu jeste

Kontrola šećera u krvi je oslabljena ako je prva stvar s kojom započinjete dan šoljicom kafe, pokazalo je novo istraživanje Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam sa Univerziteta Bath.

To se posebno odnosi na jutra nakon neprospavane noći, pokazuje studija objavljena u British Journal of Nutrition.

“S druge strane, popijete li kafu iza doručka, to može biti bolje za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi. Ovo može imati važne zdravstvene beneficije za sve nas”, kaže u izvještaju profesor James Betts, jedan od direktora Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam, koji je nadzirao studiju, prenosi 24sata.hr.

Studijom je bilo obuhvaćeno 29 muškaraca i žena, a praćeni su tokom tri različita eksperimenta preko noći. Sudionici su  imali jednu noć neometanog sna, a zatim su ujutro prvo popili zašećereno piće, pa kafu.

Potom su imali noć poremećenog sna, uz buđenje svakih sat vremena po pet minuta, te  ujutro popili slatko piće i potom kafu. Na kraju su proveli još jednu ugodnu i noć isprekidanog sna, nakon čega su prvo popili kafu, pa 30-ak minuta kasnije i zaslađeno piće. Svaki puta izmjeren im je šećer u krvi, prije i nakon što su nešto unijeli u organizam.

Prema studiji, kad su sudionici prvo popili kafu, razina glukoze u krvi povećala se za oko 50 posto nakon što su popili ‘doručak’. Međutim, kad su sudionici prvo popili zamjensko piće za doručak i obrok, nije izgledalo da postoji negativan učinak na nivo glukoze ili reakcije na inzulin.

Iako je studija bila ograničena i potrebna su daljnja istraživanja učinaka kofeina ujutro na metabolizam, rani nalazi sugeriraju da bi pijenje kafe prvo moglo ograničiti sposobnost tijela da prerađuje šećer odmah nakon toga.

“Moramo saznati mnogo više o učincima spavanja na naš metabolizam, među ostalim i to koliki je poremećaj spavanja potreban da bi se poremetio metabolizam i koje su dugoročne posljedice toga, kao i kako vježbanje, na primjer, može pomoći u suočavanju s nekim od tih promjena”, kaže glavni istraživač Harry Smith u Bathu.

Ukratko, svi oni koji ujutro imaju mantru ‘ne približavajte mi se dok ne popijem kafu’. možda će ju promijeniti u ‘ne približavajte mi se dok nešto ne prigrizem’, kako bi očuvali zdravlje.

Izvor: Radio Sarajevo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!