RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Trogodišnjak iz Malezije najmlađi član Mense

Trogodišnji dječak iz Malezije koji živi u Velikoj Britaniji postao je najmlađi član Mense, najveće i najstarije internacionalne zajednice visokointeligentnih ljudi na svijetu. Muhammad Haryz Nadzim pozvan je pridružiti se ovoj organizaciji nakon razgovora sa psihologom i osvajanja 142 boda na Stanford-Binet testu inteligencije, prilikom čega je dobio prosječnu ocjenu 99,7 od 100, piše CNN.

Bistar dječak

“Svaka čast Haryzu na pozivu za Mensu. On je očigledno jedan bistar dječak i mi smo ushićeni što mu možemo poželjeti dobrodošlicu”, rekao je John Stevenage, izvršni direktor britanske Mense.

Da bi neko postao član britanske Mense, on mora “pokazati da se po visini kvocijenta inteligencije nalazi u vrhu dva posto svjetske populacije”, ističu oni na svojoj službenoj stranici.

Mensin test, koji se radi pod nadzorom, kreiran je djecu i za starije od deset i po godina. Za djecu mlađu od 10 godina obavezna je posjeta psihologu koja određuje njihov kvocijent inteligencije.

Osim evaluacije psihologa, na odluku o pozivu Haryza u Mensu značajno je utjecao i njegov rezultat na Stanford-Binet testu, koji se sastoji od kombinacije matematičkih zadataka, zadataka iz jezika, zadataka koji ocjenjuju pamćenje i logičkih zadataka.

“Običan” trogodišnjak

Haryzova majka, Nur Anira Asyikin, koja radi kao inženjerka u Durhamu u Engleskoj, kaže da je njena porodica znala da je on poseban i prije nego što je dobio poziv za Mensu. U dodatnoj školi u kojoj je išao na satove čitanja i matematike Haryz u septembru je pohvaljen za izuzetan napredak u oba područja. Ipak, po svim ostalim pitanjima on je običan dječak.

“On je manje-više tipičan trogodišnji dječak. Voli slikati i čitati knjige i sve u vezi s umjetnošću. Posebno voli Lego kockice i plastelin. Ponosni smo na njega i sretni zbog njega. On nije dobar samo u akademskim vještinama, nego se voli i igrati, kao sva ostala djeca. Mi znamo da će u budućnosti društvo od njega dobiti mnogo”, kaže njegova majka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.