RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Uputstvo za građane: Kako se ponašati nakon poplava

Kantonalna uprava civilne zaštite objavila je uputstvo za građane u vezi s tim kako se ponašati nakon poplava koje su zahvatile gotovo čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Iz Kantonalne uprava civilne zaštite savjetuju građanima da slušaju vijesti i prate informacije u vezi sa poplavama kako bi znali da li je voda iz česme sigurna za piti. Savjetuje se izbjegavanje poplavne vode koja može biti onečišćena uljem, benzinom ili fekalijama iz kanalizacije ili čak električki nabijena iz podzemnih ili oborenih električnih vodova/kablova.

Također, savjetuje se kretanje kroz vodu te puteve koji su bili poplavljeni jer je moguće da su oštećeni i oslabljeni te se mogu odroniti.

Građani su upozoreni da ne prilaze električnim vodovima te da se kućama ne vraćaju prije no što lokalne vlasti potvrde da je područje sigurno.

Također, u uputstvu se navodi da građani u poplavljenim područjima budu oprezni prilikom ulaska u zgradu, jer postoje opasnosti od skrivenih šteta, posebno u temeljima.

Također, savjetuje se da od komunalnih preduzeća tražite uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacionih sistema što je prije moguće.

Također savjetuje se da očistite i dezinficirate sve što je bilo mokro.

koliko se morate kretati ili voziti u područjima koja su potopljena ostanite na čvrstom tlu. Kretanje i vode veće od 35 cm, mogu vas oboriti s nogu. Stajaće vode mogu biti električki nabijene iz podzemnih ili oborenih vodova/kablova.

“Poplave mogu uzrokovati velike promjene, tako da se možete dezorjentisati i na poznatim mjestima. Podzemne vode i poplavne vode često nagrizaju cestu i šetališta. Poplavni nanosi raznog materijala mogu sakriti životinje i slomljene boce, i to je također rizik. Izbjegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu.

Idite na sigurno jer dodatne poplave ili brze poplave mogu se ponoviti. Slušajte lokalna upozorenja i informacije lokalnih vlasti i službi spasavanja. Ako vaš automobil staje u brzo rastućim vodama, izađite odmah i nađite sigurno mjesto na uzvišenom tlu”, savjetuje se iz Kantonalne uprava civilne zaštite.

Čišćenje i popravak Vašeg doma 

Isključite struju na glavnom prekidaču ili razvodnoj kutija s osiguračima, čak i ako je isključeno napajanje u vašoj ulici, mjesnoj zajednici. Na taj način, možete se odlučiti kada je vaš dom suh i spreman da ga ponovno uključite.

– Učinite sve da vaš dom učinite sigurnim.

– Zaštitite svoj dom i stvari od daljnjeg oštećenja.

– Snimiti štete za potporu Vašeg osiguranja, potraživanja i zahtjev za pomoć / osiguranje imovine, Policom osiguranja imovine možete zaštititi vaše kuće, stanove, kuće za odmor, poslovne prostore i slične objekte, namještaj, mašine i ostalu opremu i obezbjediti pokrivenost štete nastale usljed sljedećih opasnosti: poplava i bujica, odron i klizanje tla, izliv vode iz cijevi i dr.

– Vodite računa kako uključiti plin ili vodu ili ako curi i kako problem otkloniti.

– Vodite računa kako očistiti aparate, namještaj, podove i druge predmete.

– Za pomoć i ispumpavanje vode pozovite i Sužbu civilne zaštite tel. 121 ili 123

Dobijanje pomoći 

– Crveni križ i druge humanitarne organizacije mogu Vam pružiti sredstva za čišćenje: kanister, metla, kanta i dr. potrošni materijal.

– Obratite se svom osiguranju kako bi razgovarali o šteti.

– Slušajte radio za informacije o pomoći koja može biti osigurana od strane općine, Kantona ili federalnih vlasti ili drugih organizacija.

– Ako angažujete firmu za čišćenje ili popravku, budite sigurni da su kvalificirani za obavljanje posla. Provjerite njihove reference.

Stres, emocionalni i fizički

Poplava može uzrokovati emocionalni i fizički stres. Morate paziti i na sebe i svoju porodicu, kao što ste se usredočili na čišćenje i popravak.

– Trudite se da se što više odmarate i što bolje jedete

– Držite se određenog plana rada. Napravite popis radnih aktivnosti i učiniti jednu po jednu.

– Raspravite svoje brige s drugima i potražite pomoć. Kontaktirajte Crveni križ i druge slične organizacije za informacije emocionalne podrške dostupne u vašem području.

Ukoliko ste u mogućnosti pomozite službama spašavanja koje djeluju u ugroženim područjima.

Izvor:Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!