Magazin

Visokoobrazovane osobe konzumiraju više voća

Europljanke jedu više voća od muškaraca, a ljudi s višim stupnjem obrazovanja jedu više voća od manje obrazovanih, prema studiji prehrambenih navika koje su proveli norveški naučnici.

Najviše voća jedu Europljani na jugu kontinenta, a Europljani na sjeveru jedu najviše povrća, pokazalo je istraživanje koje je vodila Tonje Holte Stea sa univerziteta Agder u Kristiansandu.

Prema rezultatima objavljenima u srijedu u obje su kategorije osobe s istoka Europe bile na dnu. Naučnici su proučavali podatke prikupljene u 2014. od 37.672 odraslih osoba iz 21 zemlje.

Među ispitanicima je bilo na primjer 2891 iz Njemačke, 1705 iz Austrije i 1460 iz Švicarske. Svako je odgovarao na pitanja o tome koliko konzumira voća ili povrća, uključujući salate. Krompiri nisu bili obuhvaćeni upitnikom, prenosi Hina.

Podaci nisu uzeli u obzir veličine porcija i naučnici ističu da nisu mogli utvrditi jesu li ispitanici konzumirali pet porcija voća i povrća dnevno koliko preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE.

Izvor: Radio Sarajevo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button