RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Zašto je dobro da djeca odrastaju sa kućnim ljubimcima?

Druženje sa kućnim ljubimcima je višestruko korisno za ljude, a naročito je dobro za decu. Pozitivne učinke na razvoj mališana prepoznaju i potvrđuju i mnoga naučna istraživanja. Emocionalna dobrobit, jačanje društvenih veština i razvoj empatije samo su neke od koristi interakcije najmlađih sa omiljenim psom, mačkom, zecom…

Psiholozi objašnjavaju da redovna interakcija sa životinjama može biti moćan alat za jačanje emocionalnog blagostanja dece, dok im bezuslovna ljubav koju pružaju kućni ljubimci omogućava da slobodno izraze svoja osećanja.

Studije na ovu temu pokazale su da druženje sa životinjama, kao što su igranje sa psom ili maženje s mačkom, može dovesti do oslobađanja oksitocina koji se često naziva hormonom ljubavi. Takođe, drastično smanjuje nivo kortizola, hormona stresa što doprinosi povećanom osećaju sreće i emocionalnoj otpornosti kod najmlađih.

Kontakt sa životinjama takođe može doprineti razvoju važnih društvenih veština kod najmlađih. Kroz interakciju sa kućnim ljubimcima deca uče o saradnji, komunikaciji i empatiji, važnim kvalitetama koje se mogu preneti na njihov kontakt i druženje s ljudima.

Bilo da se radi o dresuri psa, hranjenju zeca ili samo posmatranju ponašanja životinja, deca se na taj način uče važnim društvenim veštinama koje povećavaju njihovu sposobnost stvaranja i održavanja zdravih odnosa sa okolinom.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.