RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Zgazili su je po glavi kad je pala usred trke, a onda se desilo čudo

Mi, ovdašnji, toliko često padnemo u životu – da smo počeli da zaboravljamo na jednu posve neobičnu mogućnost koja nam tada stoji na raspolaganju. Da ustanemo i budemo bolji nego što smo bili ikada pre. Prosto, navikosmo se na komentare “Uzalud ti je to”, “Takva su vremena”, te (p)ostasmo padu skloni i ne pomišljajući na podizanje. A usudimo li se…

Priča koja je pred vama počinje jednom lekcijom koju bi bilo lepo da su nas učili na časovima biologije. Ali, nisu. Nije nikada bila predviđena programom, pa je pred vama da biste je širili dalje. A uvod je vrlo kratak, staje u jedan pasus. Ovaj:

Vresovi su jedna posebna familija biljaka. U pitanju su skrivenosemenice, što znači da im se seme nalazi unutar ploda i isprva nije vidljivo posmatraču, a ima ih na hiljade različitih. Većina njih su žbunovi, ali postoje i tzv. “povijuše”, pa onda su tu ukrasni vresovi, čak i jestivi kao što su borovnice, a ne zaboravite i lekovite, poput “medveđeg grožđa”, našem narodu poznatijeg kao – uvin čaj. Vresovi se na engleskom kažu Heder i… upravo o jednoj takvoj posebnoj Heder je ova priča

Heder Dorniden je te 2008. bila student treće godine na Univerzitetu Minesota, a kao njegova članica učestvovala je i te 2008. na atletskom takmičenju Big Ten konferencije. Svaki nastup je tada bitan, svaki osvojeni bod možda važniji od bilo kog prethodnog, jer se sudbina svakog tima, pa i atletskog, kroji detaljima, ali…

Iako solidnog iskustva, a i prethodnih rezultata, u trci na 600 metara koja je održana upravo u hali njenog univerziteta, desilo joj se nešto što nije mogla ni da sanja: na oko 200 metara od cilja se saplela i pala. Ne uspevši da je u potpunosti zaobiđe ili preskoči, jedna od suparnica joj je čak patikom okrznula glavu.

Scena kao iz života. Taman krenete negde, po nešto ili nekog, možda pođete na svakodnevnu aktivnost, a možda i po svoj san, a ono – pad. Mnogi tada ostanu u suzama, neki odranih kolena, a neki pocepanog srca. Bar im se to tada tako učini. Heder je, međutim, ustala.

I potrčala.

I trčala. Iako su joj suparnice odmakle toliko da se u TV prenosu čak nije ni nalazila zajedno sa njima u istom, širokom kadru, trčala je. Trčala tih 200 metara kao nikada pre. I kao niko pre.

http://www.youtube.com/watch?v=xjejTQdK5OI

Vresovi su jedna posebna familija. U pitanju su skrivenosemenice. Pre nego što postanu nešto lepo, možda lekovito a možda čudesno lepo, najpre su majušno seme, isprva nevidljivo pogledu običnih posmatrača.

Scena kao iz života. Poput skrivenosemenica, neprimetni smo drugima, a naši talenti nama samima. Naročito kada padnemo. Ali, nije naša suština u onome kako se osećamo kada tresnemo. Ne.

Mi smo zapravo ono što uradimo – posle pada.

I pobedila je.

Izvor:blic.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.