Magazin

Znaš li kako možeš otkriti dva najplodnija dana u svom ciklusu?

Kalendarska metoda Jedna od najpopularnijih metoda izračuna plodnih dana jest ona kalendarska koja se vrši uz pomoć kalkulatora za utvrđivanje ovulacije. Uz njega možeš okvirno odrediti razdoblje kada je moguće postići trudnoću (plodni dani) ili razdoblje tijekom mjeseca kada je manji rizik od neplaniranog začeća (neplodni dani). Također, možeš odrediti  datume testiranja za trudnoću.

Ako se odlučiš na ovaj način utvrđivanja plodnih dana iznimno je važno da si detaljno upoznata s trajanjem menstrualnog ciklusa. Pouzdano izračunavanje plodnih dana ovisi o pravilnosti tvog menstrualnog ciklusa. Kako bi računanje plodnih dana bilo što pouzdanije, važno je da su menstrualni ciklusi pravilni. Podaci koje je nužno unijeti u kalkulator su oni o duljini trajanja ciklusa te prvom danu posljednje mjesečnice, a radi preciznijeg izračuna uključuju se i podaci o trajanju menstruacije. Ipak, kalkulator plodnih dana nije znanstveno dokazana metoda!

Mjerenje temperature Još jedna od metoda korištena pri utvrđivanju plodnih dana jest mjerenje bazalne temperature. Riječ je o temperaturi tijela u mirovanju, a poznato je kako je ona niža u prvoj fazi ciklusa i kreće se između 36 – 36,5 °C. Nakon same ovulacije zbog povišene razine hormona temperatura se povisuje za 0,3 – 0,5 °C, sve do iduće menstruacije. Bazalnu se temperaturu mjeri odmah nakon buđenja, ali prije ustajanja iz kreveta. Preporučuje se korištenje digitalnog toplomjera i dobivene vrijednosti je potrebno redovito zapisivati. Plodnim danima se obično smatraju ona 2-3 dana prije povišenja temperature. Ipak, stres, bolest, neprospavane noći, konzumacija alkohola i lijekova mogu značajno utjecati na pouzdanost same metode.

Preciznijom metodom smatra se test za utvrđivanje ovulacije koji utvrđuje promjene u tvojim hormonima plodnosti u mokraći. Clearblue Digital test za utvrđivanje ovulacije imaju pouzdanost veću od 99% u otkrivanju naglog porasta razine LH do kojeg dolazi od 24 do 36 sati prije ovulacije. Stoga je znatno precizniji od kalendarske metode i metode temperaturom u predviđanju najplodnijih dana. Prednost Clearblue Digital testa jest u tome što prikazuje tvoja dva najplodnija dana i utvrđuje kada je najveća mogućnost da zatrudniš. Jednostavan je za upotrebu, dolazi uz detaljne upute za korištenje, a uz pomoć jasnog digitalnog zaslona svoje rezultate možeš očitati jednostavnije nego ikad prije.

Izvor: 24sata.hr  

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button