Region

Beroš: Ne postoji sumnja u trgovinu organima u KBC-u Zagreb

U slučaju presađivanja bubrega u KBC-u Zagreb ne postoji sumnja u trgovinu organima, već u moguće nepravilnosti u procesu doniranja, izjavio je u srijedu hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš te poručio da transplantacijski program nije ugrožen.

Nema sumnje da su doktori prodavali organe, a u sam slučaj uključene su druge institucije koje imaju šire ovlasti od zdravstvene inspekcije, rekao je Beroš prilikom boravka u Bjelovaru vezano uz sumnje u trgovinu organima u slučaju dvije transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb iz 2019. godine.

Zdravstvena inspekcija , kaže ministar, ispitala je ove slučajeve zbog  “činjenice da je odbijena transplantacija u jednoj zdarvstvenoj ustanovi (KB Merkur), a prihvaćena u drugoj (KBC Zagreb)”.

“Našla je određene sumnje u nepravilnosti, no to je daleko od  sumnje u prodaju organa. Sada su u tijeku radnje institucija pa će se vidjeti je li što bilo neadekvatno”, rekao je Beroš.

Pojasnio je da se moguće nepravilnosti odnose na psihosocijalne procjene donora, ispunjavanje upitnika te dostavu dokumentacije i potvrda ovjerenih kod javnoga bilježnika.

“Zdravstvena inspekcija otkrila je određene sumnje u disfunkcionalnosti samoga procesa doniranja”, rekao je ministar. Sumnje u nepravilnosti upućene su DORH-u na daljnje postupanje, te je upućen spis Hrvatskoj liječničkoj komori koja u okviru svog Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju očitivala, javlja Hina.

Beroš je poručio da je privremeno obustavljen proces presađivanja organa sa živih nesrodnih donora, no u svim ostalim slučajevima proces transplantacije ide dalje.Istaknuo je i da su rijetki slučajevi transplantacije organa sa živih nesrodnih donora, pa privremeno zaustavljanje tog programa ne ugrožava transplantacijski program.

Beroš smatra i da u ovom slučaju nije bilo curenja informacija iz KBC-a Zagreb, već misli da se radi o “brizi o za zdravstveni sustav zdravstvenih djelatnika iz drugih ustanova”.

UNA TV prošli je tjedan objavila dokumentaciju i informacije da su 2019. godine u KBC-u Zagreb obavljene dvije transplantacije bubrega s nesrodnih živih donora, koje je Ministarstvo zdravstva ocijenilo sumnjivim, a izvještaj o inspekcijskom nadzoru prošle je godine upućen DORH-u. Donori su bili muškarci iz Srbije i Kosova, u oba slučaja slabijeg imovinskog stanja.

Objavili su i da se predmet vodi na Županjskom državnom odvjetništvu te da do danas nije napravljeno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button