RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Bez alimentacije 9.000 djece u Hrvatskoj, država preuzima obvezu

Država Hrvatska će plaćati alimentaciju za svu djecu za koju roditelj obveznik ne plaća redovno mjesečno uzdržavanje i to sve do njihove 18. godine. Prema procjenama, u Hrvatskoj za oko 9.000 maloljetne djece roditelji ne plaćaju alimentaciju, piše Jutarnji list.

Ne plaćaju je u dosuđenom iznosu ili je ne plaćaju redovito, a za privremeno uzdržavanje koje bi toj djeci plaćala država godišnje će se osigurati 22 milijuna eura.

Premijer Andrej Plenković prije nekoliko je dana, u sklopu prezentacije zakonskih izmjena kojima je cilj učinkovitija borba protiv nasilja nad ženama, najavio i osnivanje Alimentacijskog fonda.

Kako doznaje Jutarnji list, ne radi se o osnivanju nove, posebne ustanove, već o poboljšanju postojećeg instituta u sklopu socijalne skrbi, tzv. privremenog uzdržavanja.

“Zakon o privremenom uzdržavanju planiran je za prvi kvartal 2024. godine. Radna skupina je osnovana i radi na tekstu predmetnog zakona te u ovoj fazi ne možemo detaljnije iznositi sadržaj teksta Zakona”, naveli su iz Ministarstva rada i socijalne politike.

No, kako dnevnik neslužbeno doznaje iz kruga bliskog resornom ministru Marinu Piletiću, glavna je novost da će se državna alimentacija djeci isplaćivati do njihove 18. godine, a ne najduže tijekom razdoblja od tri godine, kako je to sada propisano, te da će se najvjerojatnije podići i iznosi alimentacije – prema nekim informacijama, sadašnji iznosi od 86 do 112 eura mjesečno, ovisno o dobi, piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list (A.P.)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!