RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Bošnjačka stranka i albanske partije biće dio nove Vlade Crne Gore

Pregovori oko formiranja 44. Vlade Crne Gore ulaze u samu završnicu. Mandatar za sastav nove Vlade Milojko Spajić ponudio je ulazak u Vladu Bošnjačkoj stranci i albanskim partijama, što su oni i prihvatili.

Glavni odbor Bošnjačke stranke sinoć je zasjedao u Rožajama, gdje je jednoglasno podržan prijedlog o učešću u Vladi. Prema informacijama iz BS-a, novu crnogorsku Vladu, čiji premijer treba da bude Spajić, činiće Pokret Evropa sad, Demokrate, Bošnjačka stranka, albanske nacionalne partije i Hrvatska građanska inicijativa.

Iz Bošnjačke stranke je kasno sinoć saopšteno da je na sjednici Glavnog odbora ove partije konstatovano da je mandatar Milojko Spajić uvažio i prihvatio programske principe BS-a, na kojima će počivati rad buduće Vlade.

“Bošnjačka stranka će kroz učešće u Vladi nastaviti na promoviše politike euroatlantskih integracija, ravnomjernog regionalnog razvoja, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, poboljšanja standarda građana, kao i unapređenja manjinskih prava”, saopšteno je iz BS-a.

Albanski forum pristao je da bude dio 44. Vlade Crne Gore, kazao je lider AF-a Nik Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, “Albanski forum je uspio da tokom pregovora ispuni svoj program po kome ćemo imati decentralizaciju, kladionice i kazina će do potpunog zatvaranja biti stavljeni u potpuno drugačiji sistem od onoga što jesu i obezbijedićemo staračke penzije za sve građane”.

“Istovremeno, u vladi će učestvovati i Albanski forum, koji će preuzeti odgovornost potpredsjednika vlade za kapitalne investicije i ministra javne uprave. Kao i uvijek, radićemo u javnom interesu, na unapređenju našeg programa, ravnopravnosti svih građana i nacija, a posebno na ekonomskom razvoju svih građana”, kazao je Đeljošaj.

Na parlamentarnim izborima održanim 11. juna, Pokret Evropa sad osvojio je 24 mandata, koalicija okupljena oko DPS-a 21 mandat, koalicija Za budućnost Crne Gore 13 mandata, koalicija Demokrata i URE 11 mandata, Bošnjačka stranka 6 mandata, SNP i Albanski forum po dva mandata, dok su po jedan mandat osvojili Hrvatska građanska inicijativa i Albanska koalicija.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović 10. avgusta predložio je Spajića za mandatara. Rok za sastav nove Vlade je 90 dana.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.